Свет

Прва дама Сирије у Москви: Без оклевања подржавамо наше руске пријатеље (ВИДЕО)

Русија и Сирија имају заједничке приступе како друштвеним, тако и политичким питањима. Током целе историје па све до данас, претили су нам економском блокадом, распарчавањем и маргинализацијом како би успоставили контролу над нама, поручила је Асма ел Асад
Прва дама Сирије у Москви: Без оклевања подржавамо наше руске пријатеље (ВИДЕО)Getty © Photo by Salah Malkawi/Getty Images

Руско друштво нас је без оклевања подржало током рата у Сирији, стога смо ми, без оклевања, подржавали и подржаваћемо наше пријатеље у борби за своју државу, поручила је ексклузивно за РТ Арабик супруга председника Сирије Башара ел Асада, Асма ел Асад из Москве.

Наиме, она је допутовала у Русију поводом породичног догађаја – њен син, Хафез ел Асад је дипломирао на Московском државном универзитету (МГУ) са одличним успехом.

"Заједнички изазови постоје. Сирија и Русија имају заједничке приступе како друштвеним, тако и политичким аспектима. Током целе историје па све до данас, Москви и Дамаску су претили економском блокадом, распарчавањем и маргинализацијом како би се успоставила контрола над њима, што је само по себи већ велики изазов сада, а и у будућности", казала је Асма ел Асад.

На питање новинара који су то изазови, са којима се сада свет суочава, Асадова је казала да је главни светски изазов неолиберализам који се намеће свим народима.

"Главна сврха је брисање, не само националног идентитета, већ и људског, као и патриотизма, традиције и обичаја. Све то чува човечанство и наравно породицу, која је основна ћелија сваког друштва. Верујем да све наведено мора да постане основа за дијалог међу младима, посебно међу младима наших, источних друштава, јер су управо та друштва највише угрожена, а у исто време су најспособнија да се супроставе нападу захваљујући култури, моралу и вредностима које имају", нагласила је. 

Изузетност се не изражава оценама

Супруга сиријског председника је истакла да диплома говори о особинама, које човек поседује, а да су то тачност, упорност, одговорност и марљивост. Према њеним речима, као и било која мајка, поносна је на свог сина, за којег сматра да поседује све те особине које га воде ка успеху. 

"Изузетност се не изражава оценама, већ сигурношћу особе у то, да зна да доведе рад до краја, односно да тежи да све у животу ради савршено. То једноставно постаје његов поглед на свет и то се не изражава само у учењу, већ и на послу, у спорту и приватном животу. На пример, данас не постоји концепт полупатриотизма или полуприпадности породици. Не можемо напола да волимо своју професију. То је култура размишљања, која је доста значајнија од оцена", нагласила је.

На питање да ли ће можда почети да учи руски језик, Асма ел Асад је казала да ће можда почети, јер је језик мост за комуникацију и познавање културе.

"Русија има богату културу и древну историју. Ако будем мање оптерећена послом, надам се да ћу имати прилику и времена за то. Зашто да не", закључила је прва дама Сирије.

image