Свет

ЕУ одобрила коришћење прихода од руске имовине за помоћ Кијеву

На помоћ Оружаним снагама Украјине ће бити издвојено чак 90 одсто, потврдили су у чешком Министарствм спољних послова
ЕУ одобрила коришћење прихода од руске имовине за помоћ КијевуGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Европска унија је одобрила коришћење прихода од замрзнутих средстава Централне банке Русије за помоћ Кијеву, 90 одсто ће ићи за помоћ Оружаним снагама Украјине, рекао је министар спољних послова Чешке Јан Липавски. 

"Смо ове године биће искоришћено до три милијарде евра, од којих ће 90 посто отићи украјинској војсци", написао је Липавски на Иксу.

На почетку сукоба у Украјини, САД и њихови западни савезници су замрзнули 300 милијарди долара вредну руску имовину, од чега је већина у земљама ЕУ, уз још око пет милијарди долара у САД.

Замрзнуту имовину Москва не може да користи, али она и даље припада Русији.

Крајем марта су Европска комисија и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ представили земљама ЕУ свој предлог да приход од замрзнуте имовине Централне банке Руске Федерације искористе за војну помоћ Украјини.

Европска централна банка упозорила је да би се такав потез на дуже стазе могао негативно одразити на репутацију евра и ​​позвала ЕУ званичнике да гледају "даље од овог изолованог сукоба" и траже друге начине за финансирање Кијева.

Руско Министарство спољних послова назвало је замрзавање руске имовине у Европи крађом, уз напомену да ЕУ циља не само на средства приватних лица, већ и на државну имовину Русије.

image