Русија

Неприхватљиво и опасно: Кремљ о заплени руске имовине која "не избија из глава САД и ЕУ"

Дмитриј Песков је прокоментарисао отимање руских средстава које може да нанесе озбиљан ударац међународном финансијском систему и потенцијално чланство Украјине у Европској унији које би урушило Европу
Неприхватљиво и опасно: Кремљ о заплени руске имовине која "не избија из глава САД и ЕУ"© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

САД и ЕУ стално разматрају како да противзаконито заплене имовину Руске Федерације, а то је неприхватљиво и потенцијално опасно за глобални финансијски систем, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Отимање руских средстава, како упозорава, може да нанесе озбиљан ударац целом међународном финансијском систему.

Русија примећује да се те расправе интензивирају, али и да се затим гасе. У сваком случају, та тема је неприхватљива за Москву, додаје.

"Мало шта може да се дода на оно што је о овоме већ рекао наш министар спољних послова", тврди Песков.

Русија неће тек тако посматрати да јој противзаконито одузимају средства, истиче и додаје да Москва разматра шта може да конфискује као одговор.

Пријем Украјине у ЕУ уништиће Европу

Пријем Украјине у Европску унију би поткопао цео унутрашњи систем Европе и урушио ЕУ – трезвене главе то разумеју, истиче Песков.

Мађарски премијер Виктор Орбан је раније, коментаришући одлуку ЕУ да започне преговоре са Украјином о чланству, упитао да ли Брисел намерава да је прихвати заједно са новим руским регионима и руском војском тамо распоређеном и позвао да се разјасни тренутна величина и становништво Украјине. 

"Јасно је да би примање Украјине у ЕУ без узимања у обзир територијалних проблема које она има, поткопало цео систем савеза. То бити терет који ЕУ једноставно не може да поднесе", каже Песков одговарајући на питање да ли је Москва забринута због граница у којима се планира пријем Украјине у Европску унију.

Нове територије су неодвојиве од Русије, а свако ко има претензије на њих ће се суочити са последицама, упозорава портпарол Кремља.

image