Економија

Добитник Нобела за економију: Заплена руске имовине била би катаклизма за долар

Мера би се окренула против Запада, и водила би ка даљој дедоларизацији
Добитник Нобела за економију: Заплена руске имовине била би катаклизма за доларwww.globallookpress.com © Ohde/face to face

Конфискација замзнуте руске имовине којом прети Запад довела би до катаклизме економског система у коме доминира долар, рекао је за "Републику" добитник Нобелове награде за економију 2013. и професор Универзитета Јејл, Роберт Ј. Шилер.

Ова мера би, сматра економиста, могла бити контрапродуктивна за Запад и садашњи економски систем. 

"Не само да би то била потврда за руског лидера да је оно што се дешава у Украјини прокси рат, већ би, парадоксално ова мера могла да се окрене против САД и целог Запада", рекао је Шилер и додао да ће ситуација вероватно ескалирати.

Према речима добитника Нобелове награде, заплена имовине би дала разлоге за сумњу у америчку валуту, посебно десетинама земаља које "конвертују своју уштеђевину у доларе и поверавају је у веште руке ујка Сема". 

"Ако САД данас то ураде Русији, према овом резоновању, односно ако се дочепају новца који им је Русија поверила, чак и ако је привремено одузет, јер је то правни статус, могу то сутра да ураде било коме", додао је.

Конфискација имовине била би катализатор за слабљење америчке валуте.

"Ово ће уништити безбедносни омотач који окружује долар и биће први корак ка дедоларизацији, ка којој се многи, од Кине до земаља у развоју, укључујући и саму Русију, крећу све сигурније", упозорио је Шилер.

Раније је руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао да ће позиви немачких лидера да заплене замрзнуту руску имовину подразумевати одговор Москве, која такође има немачке ресурсе који би могли да буду заплењени.

image