Свет

Супруга Џорџа Клунија препоручила хапшење Нетанјахуа

Амал Клуни до сада је радила на низу случајева који се односе на међународно право, а прихватила је позив суда да буде саветник у овом случају јер верује у владавину закона и потребу да се заштите животи цивила
Супруга Џорџа Клунија препоручила хапшење НетанјахуаGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Адвокат за људска права Амал Клуни била је специјални саветник у истрази Међународног кривичног суда (МКС) који je затражио издавање налога за хапшење премијера Израела Бенјамина Нетанјахуа и лидера Хамаса, пише "Гардијан".

Главни тужилац суда Карим Кан захвалио је Клунијевој у изјави, наводећи да је она била део "панела стручњака за међународно право" коме се обратио за савет.

"Комисија је састављена од стручњака са огромним угледом у међународном хуманитарном и кривичном праву", навео је Кан.

У изјави коју је објавила Клуни фондација за правду наведено је да је она учествовала у случају у којем је МКС затражио налог за хапшење Нетанјахуа, те министра одбране Израела Јоава Галанта, као и лидера Хамаса за ратне злочине и злочине против човечности.

"Пре више од четири месеца тужилац МКС је затражио да му помогнем у процени доказа о сумњи за ратне злочине и злочине против човечности у Израелу и Гази. Пристала сам и придружила се панелу међународних правних експерата. Заједно смо се укључили у опсежан процес прегледа доказа и правне анализе у Међународном кривичном суду у Хагу", навела је Амал Клуни.

Према њеним речима, упркос различитом пореклу, правни налази експерата су једногласни, а једногласно су и утврдили да је суд надлежан за злочине почињене у Палестини и од стране палестинских држављана.

"Једногласно закључујемо да постоје разумни разлози да се верује да су лидери Хамаса Јахја Синвар, Мухамед Дејф и Исмаил Ханије починили ратне злочине и злочине против човечности, укључујући узимање талаца, убиства и злочине сексуалног насиља. Једногласно закључујемо да постоје разумни разлози да се верује да су израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и израелски министар одбране Јоав Галант починили ратне злочине и злочине против човечности, укључујући гладовање као метод ратовања, убиства, прогоне и истребљење", истакла је Амал Клуни.

Супруга холивудског глумца Џорџа Клунија до сада је радила на низу случајева који се односе на међународно право, а прихватила је позив суда да буде саветник у овом случају јер верује у владавину закона и потребу да се заштите животи цивила.

"Закон који штити цивиле у рату успостављен је пре више од 100 година и примењује се у свакој земљи на свету без обзира на разлоге сукоба", рекла је Клунијева.

Додала је да као адвокат за људска права никада неће прихватити да живот једног детета има мању вредност од живота другог.

"Не прихватам да било који сукоб треба да буде ван домашаја закона, нити да било који починилац буде изнад закона", закључила је Амал Клуни.

image