Свет

Нетанјаху моли Бајдена да га спаси од Хашког трибунала

Израелски врх брине да се МКС припрема да изда налоге за хапшење Нетанјахуа, министра одбране Јоава Галанта и начелника Генералштаба Израелских одбрамбених снага Херзија Халевија
Нетанјаху моли Бајдена да га спаси од Хашког трибунала© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху затражио је од америчког председника Џозефа Бајдена да помогне да се Међународни кривични суд спречи да, због рата у Гази, изда налоге за хапшење високих израелских званичника.

Израелски врх, како пише "Аксиос", све више брине да се МКС, који истражује могуће ратне злочине израелских снага и палестинских милитаната који датирају из рата Израел-Хамас 2014. године, припрема да изда налоге за хапшење Нетанјахуа, министра одбране Јоава Галанта и начелника Генералштаба Израелских одбрамбених снага Херзија Халевија.

А, у тренутку док Америка спонзорише резолуцију о Сребреници, у коме Србију, 29 година касније покушавају да оптуже за наводни геноцид, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће практично потврђује да ће Америка учинити све да Израел избегне одговорност.

"Као што смо јавно рекли много пута, МКС нема надлежност у овој ситуацији и ми не подржавамо његову истрагу", рекао је портпарол за "Аксиос".

Иронично, САД је једна од држава која покушава да убеди свет како МКС итекако има надлежност да издаје налог за хапшење руског председника Владимира Путина, под оптужбама да је, наводно, умешан у отмицу украјинске деце.

Амерички званичници наводе да немају јасне индикацију да ли ће МКС издати налоге за хапшење, али истичу како је тужилаштво под притиском невладиних организација и неколико држава чланица МКС да то учине.

"Под мојим вођством, Израел никада неће прихватити било какав покушај МКС-а да поткопа његово инхерентно право на самоодбрану", рекао је Нетанјаху.

То би, каже, поставило "опасан преседан који прети војницима и званичницима свих демократија које се боре против дивљег тероризма и безобзирне агресије".

Тај преседан, начињен је, међутим, већ више пута у случају Србије, када је суд у Хагу прогонио српски војни врх због легитимне одбране сопственог народа. И кад је, по правилу ослобађао све оне који су тврдили како су само "Срби криви".

image