Свет

Амерички конгресмени прете МКС-у: "Превентивна мера" због оптужнице против Израелаца

Сенатори и чланови Представничког дома из редова обе америчке партије запретили су санкцијама против особља МКС ако поднесу оптужнице против израелских званичника
Амерички конгресмени прете МКС-у: "Превентивна мера" због оптужнице против ИзраелацаGetty © Selman Aksunger/Anadolu

Републиканци у Представничком дому америчког Конгреса припремају закон којим би санкционисали званичнике Међународног кривичног суда (МКС) као "превентивну меру" против потенцијалних оптужница против израелских званичника, сазнаје портал "Аксиос".

Произраелски конгресмени из обе америчке партије у више наврата су упозорили МКС да "ризикује последице" уколико буде поднео оптуже против Израелаца.

Председник Одбора за спољне послове Представничког дома, републиканац из Тексаса Мајкл Мекол, потврдио је да је такав закон у припреми, као и да су поједини републиканци у контакту са тужиоцем МКС-а Каримом Каном.

"Желимо да му укажемо да је ићи путем налога за хапшење заиста лоша идеја и да ће то уништити однос (са нама)", рекао је он за "Аксиос".

Мекол је додао да они "не знају да ли је подизање оптужница извесно" али да је, ако до њих дође, амерички одговор спреман. Он је рекао да неће предложити усвајање тог закона "ако не буде морао".

Републикански сенатор Том Котон је раније предложио нацрт закона којим би се санкционисали званичници МКС-а који су укључени у процесе против америчких савезника који не признају јурисдикцију ток суда, попут Израела.

Котон је предводник групе републиканских сенатора који су у понедељак послали писмо Кану, у ком га упозоравају да би оптужнице "довеле до оштрих санкција против њега и институције за коју ради".

Кан је у саопштењу прошлог петка рекао да његова канцеларија "настоји да се конструктивно ангажује са свим заинтересованим странама кад год је такав дијалог у складу са њеним мандатом", као и да "делује независно и непристрасно".

"Међутим, та независност и непристрасност су нарушени када појединци прете да ће се осветити суду или особљу суда", нагласио је он и додао да покушаји утицаја на суд морају моментално да престану.

image