Свет

Упозорење за осетљиве: "Добри момци" садрже стереотипе који нису у складу са модерном инклузивношћу

Не можете очистити историју. Ако желите да испричате праву историју, морате је испричати онакву каква јесте, одговорио је глумац
Упозорење за осетљиве: "Добри момци" садрже стереотипе који нису у складу са модерном инклузивношћуGetty © Archive Photos / Stringer

Мрежа Еј-Ем-Си нашла се на удару критика након што су објавили политички коректно упозорење уочи емитовања филмског класика "Добри момци" Мартина Скорсезеа.

"Овај филм укључује језичке и/или културне стереотипе који нису у складу са данашњим стандардима инклузије и толеранције и могу увредити неке гледаоце", наводи се у упозорењу.

Представник Еј-Ем-Сија је за "Њујорк пост" рекао да је мрежа 2020. почела да "додаје савете испред одређених филмова који укључују расне или културне референце које би неки гледаоци могли сматрати увредљивим".

Лист, међутим, примећује да на другим филмовима о мафијашима није дато исто упозорење, већ стандардна о голотињи и насиљу.

"Је***а политичка коректност све одузима", рекао је Бо Дите, бивши полицајац који је глумио у "Добрим момцима". "Овако је тада изгледао живот. То није била чиста лепа ствар. Не можете очистити историју. Ако желите да испричате праву историју, морате је испричати онаквом каква јесте."

Мајкл Францезе, некадашњи капетан криминалне породице Коломбо, одговорио је на упозорење: "Не треба нам нико да штити мафијаше. То је лудо."

Филм из 1990. године са Рејом Лиотом, Робертом Де Ниром и Џоом Пешијем у главним улогама, један је од најпознатијих "мафијашких" филмова, уз Кополиног "Кума" из 1972.

"Фокс њуз" подсећа да је филм хваљен због своје тачности и био је фокусиран на живот стварног мафијаша Хенрија Хила који је постао ФБИ доушник.

image