Србија и Балкан

Мими Мерцедез у подкасту "Локомотива": Политичка коректност је духовна и ментална кастрација

Гошћа у најновијој епизоди подкаста "Локомотива" била је хип хоп ауторка, Мими Мерцедез
Мими Мерцедез у подкасту "Локомотива": Политичка коректност је духовна и ментална кастрација

Последњих дана су америчку јавност посебно уздрмала два интервјуа. Први је интервју Ерола Маска, оца власника "Твитера", који је постао виралан на друштвеним мрежама будући да његово виђење кризе на истоку Европе и сукоба између Русије и колективног Запада одудара од наратива у медијском мејнстриму.

"Испирају нам мозак и говоре нам да је Украјина добра, а Русија зла, иако су нашли неколико америчких биолабораторија у Украјини", изјавио је између осталог Маск, критикујући америчко руководство.

Други је интервју Хенрија Кисинџера уочи његовог стотог рођендана за Економист, у коме је говорио о сложености и дугорочним плановима кинеске политике према Тајвану, али и о политици Запада према Русији.

Аутори подкаста, Марко Николић и Тиосав Пурић, коментарисали су Кисинџеров утицај у друштву, приметивши да је Запад био глув за његова упозорења лидерима атлантистичког блока о изазивању Русије.

Ипак, Кисинџер остаје један од ретких гласова на Западу који говори отворено о потреби за што скоријим миром на темељима компромиса, који би и "Украјину и Русију оставио незадовољним".

Са друге стране, његов став према Украјини, који се постепено мењао од почетка специјалне војне операције, сада подразумева да би Украјина требало да постане чланица Алијансе. "Сада имамо Украјину која је најбоље наоружана земља у Европи, са најнеискуснијим вођством", сматра Кисинџер.

Аутори подкаста су разговарали и о неизвесном исходу председничких избора у Турској, и разликама између двојице главних кандидата, Ердогана и Киличдароглуа. Такође, коментарисали су симобличку тежину чињенице да је Дан независности Црне Горе прослављен уз италијанске авионе и "Оду радости", док матуранти у црногорским школама славе крај школске године уз српске песме и заставе.

Са гошћом у најновијој епизоди подкаста, аутори су разговарали о култури отказивања, генерацијама која су "деца транзиције" и музици тих генерација и регионалној сарадњи посредством "балканске дипломатије", која је алтернатива европским иницијативама о "помирењу".

"Политичка коректност је духовна и ментална кастрација", каже Мими Мерцедез. Коментаришући расположење у друштву после трагедија с почетка овог месеца и иницијативе да се музичари и телевизије забрањују, она је изјавила да нам "треба да престанемо са активизмом, да се смиримо и анализирамо ситуацију. Насиље рађа насиље".

Локомотива се емитује сваке суботе у 19 часова на Јутјубу.

image