Свет

Министар спољних послова Турске указује на опасност од даљег ширења сукоба у Гази

Турски дипломата истакао је да "одлуку о стварању две државе треба применити како би се пронашло одрживо решење" за блискоисточно питање
Министар спољних послова Турске указује на опасност од даљег ширења сукоба у Гази© Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Ризик од даљег ширења сукоба у Гази расте јер Запад не чини ништа да оконча кризу, рекао је министар спољних послова Турске Хакан Фидан.

"Запад је ћутао пред израелским угњетавањем (Палестинаца) и хуманитарном кризом. Међународне организације су биле пасивне, а међународна правила недовољна. Ризик даљег ширења сукоба расте сваким даном, као и претња друштвеним тензијама", рекао је Фидан.

Министар је истакао да очекује да ће "турски свет заузети заједнички став и дати пример међународној заједници".

Високи турски дипломата је нагласио да "одлуку о стварању две државе (Израел и Палестина) треба спровести како би се пронашло одрживо решење" за блискоисточно питање и "окончало насиље које је већ убило десетине хиљада људи у појасу Газе, укључујући жене и децу". Фидан је напоменуо да Турска осигурава испоруку око једне трећине међународне хуманитарне помоћи енклави.

"Од самог почетка наглашавамо важност праведног и трајног решења проблема. Палестинску државу треба признати и морамо да се фокусирамо на имплементацију решења две државе", рекао је он. Турски министар спољних послова је истакао да је Анкара као контрамеру "обуставила трговину са Израелом".

"Најавили смо нашу одлуку да се придружимо поступку против Израела који је Јужна Африка покренула пред Међународним судом правде Уједињених нација. Међународни притисак на Израел треба појачати у свим областима. Уз то, позивам сву нашу браћу широм турског света да подигну свој глас против насиља у Гази и предузму конкретније кораке да се томе стане на крај", рекао је Фидан.

image