Свет

Израел не признаје МКС, наставља операцију у Појасу Газе до потпуног уништења Хамаса

Налог Међународног кривичног суда за хапшење израелског премијера и министра одбране неће утицати на спољнополитичке активности израелског руководства, операција у Гази се наставља, поручио је саветник канцеларије Нетанјахуа
Израел не признаје МКС, наставља операцију у Појасу Газе до потпуног уништења ХамасаGetty © MARCUS YAM / LOS ANGELES TIMES

Израел ће наставити операцију у Појасу Газе све док потпуно не уништи радикални палестински покрет Хамас, упркос могућој одлуци Међународног кривичног суда (МКС) да изда налоге за хапшење премијера Бенјамина Нетанјахуа и министра одбране Јоава Галанта, рекао је саветник канцеларије израелског премијера Дмитриј Генделман.

"Израел сматра апсурдним и категорички одбацује оптужбе овог суда који ставља у исти кош нападаче и жртве. Настављамо војну операцију у Гази до потпуног уништења Хамаса у енклави", поручио је Генделман.

Према његовим речима, налог за хапшење нити било која одлука МКС-а неће утицати на спољнополитичке активности руководства земље, с обзиром на то да Израел не признаје његово деловање.

САД и поједини европски савезници Израела већ су ставили до знања Кариму Кану (главни тужилац МКС-а) да се неће сложити са последицама одлуке суда, а Израел верује да ће се број таквих земаља само повећавати, навео је Генделман.

Главни тужилац Међународног кривичног суда Карим Кан је у понедељак затражио налог за хапшење израелског премијера, израелског министра одбране, али и највиших лидера Хамаса због наводних ратних злочина, пренeo je Би-Би-Си.

Кан је објаснио да су против Нетанјахуа и Галанта поднете оптужнице због "изазивања истребљења и глади као метода рата, укључујући ускраћивање хуманитарне помоћи и намерно циљање цивила у сукобу''.

Према речима Кана, постоје разумни разлози за веровање да израелски премијер Нетанјаху сноси кривичну одговорност за ратне злочине и злочине против човечности.

image