Свет

Марихуана у САД популарнија од алкохола

Процењује се да је 17,7 милиона Американаца свакодневно или скоро свакодневно користило канабис 2022. године
Марихуана у САД популарнија од алкохолаGetty © NurPhoto / Contributor

Употреба марихуане је постала толико популарна у САД да је број Американаца који је свакодневно конзумирају премашио број оних који конзумирају алкохол са истом учесталошћу, открила је нова студија.

Процењује се да је 17,7 милиона Американаца свакодневно, или скоро свакодневно користило канабис 2022. године, у поређењу са 14,7 милиона људи који конзумирају алкохолна пића свакодневно, или скоро свакодневно, анализа је Универзитета Карнеги Мелон.

Извештај, који је објављен у среду у медицинском часопису "Адикшн", заснован је на подацима из Националног истраживања о употреби дрога и здрављу америчке владе.

Дневна употреба марихуане никада раније није премашила дневну конзумацију алкохола, рекао је истраживач Карнеги Мелона Џонатан Колкинс, аутор студије.

Алкохол се и даље више употребљава, али не свакодневно.

"Солидних 40 одсто садашњих конзумената канабиса га користи свакодневно, или скоро свакодневно, што је образац који је више повезан са употребом дувана него са типичном употребом алкохола", рекао је истраживач.

До пораста редовне употребе канабиса дошло је услед све веће легализације те дроге широм САД. Скоро половина америчких држава одобрила је рекреативну употребу марихуане, почевши од Вашингтона и Колорада 2012. Већина других држава је дозволила медицинску употребу дроге.

Од 1992. стопа редовне употребе марихуане по глави становника скочила је 15 пута. Колкинс је рекао да овај пораст може делимично проистећи из чињенице да расте прихватање јавности и све више људи је спремно да призна да редовно конзумира марихуану.

Амерички Национални институт за злоупотребу дрога упозорио је да употреба канабиса може изазвати проблеме са дисањем, попут оних који су повезани и са конзумацијом дувана, као и повећан ризик од срчаног удара.

Употреба марихуане је такође повезана са проблемима у развоју плода током трудноће. Дуготрајно пушење траве такође може изазвати менталне болести, као што су параноје и халуцинације, и може погоршати симптоме шизофреније.

image