Свет

Амерички аналитичар: Еврократе се боје да ће атентат на Фица лоше утицати на исход избора у ЕП

Покушај убиства словачког лидера изазван је лажним вестима либералних медија о Фицу, што би могло утицати на гласаче да подрже конзервативце, сматра Корибко
Амерички аналитичар: Еврократе се боје да ће атентат на Фица лоше утицати на исход избора у ЕПGetty © Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Брисел појачава наратив о руском информативном рату на тлу Старог континента не би ли скренуо пажњу с покушаја убиства премијера Словачке Роберта Фица а уочи избора за Европски парламент будући да страхује да ће поменути атентат утицати на исход истих, пише геополитички аналитичар Ендру Корибко.

С тим у вези су прошлонедељне опомене председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен на рачун руског мешања у европске изборе, те изјава потпредседнице ЕП Вере Јурове да ће те акције бити тест отпорности блока на дезинформације.

"Ове спекулације нису нове, али сада ће сваки гласач имати на уму покушај убиства словачког премијера, што ће вероватно утицати на исход избора", пише Корибко на свом сајту, те додаје да је атентат можда краткотрајно послужио непријатељима словачког лидера, али да ће прави ударац уследити уколико доведе до скока подршке конзервативној струји у ЕП на предстојећим јунским изборима.

Корибко подсећа да је премијер Мађарске Виктор Орбан већ истакао да ће европски избори утицати на то да ли ће Европа кренути путем мира или рата, те констатује да иако ЕП не може много тога да уради на тему НАТО прокси рата против Русије у Украјини, ипак би постојао позитиван притисак уколико би победили конзервативци.

"Имајући то на уму, еврократе као што су Фон дер Лајенова и Јурова подстичу страх од руског мешања јер желе да превентивно дискредитују овај потенцијални исход. Уместо да нејасно говоре о наводном руском мешању, еврократе сада брусе свој наратив о информационом рату како би замрли разговор о покушају убиства Фица и његовим политичким последицама", истиче Корибко.

Аудиторијум којем се обраћају су бирачи који углавном нагињу либералима, али су им постали блиски многи конзервативни ставови пре свега они у вези с украјинским ратом.

"Прошлонедељни инцидент изазван је лажним вестима либералних медија о словачком лидеру, што би могло утицати на неке од ових гласача да подрже конзервативце. У покушају да ово очајнички спрече, еврократе желе да они мисле да би на тај начин испуњавали руске налоге", констатује Корибко.

Према његовим речима, ово иде у прилог тези да избори за ЕП ипак имају значај јер ће њихов исход доста утицати на јавно мњење, а могао би довести до више антиратних протеста широм блока.

"Зато еврократе и њихови медијски савезници гурају горепоменути наратив информационог рата. Све већи јаз између либерала и конзервативаца око Украјине, што је спољнополитичко питање којем је Фицо био најближи, природно се јавља као резултат њихових супротних погледа на свет, а не због мешања Русије", закључује Корибко.

image