Свет

Министри спољних послова ЕУ разговараће 27. маја о 14. пакету санкција Русији

Осим санкција, тема ће бити и мере за борбу против дезинформација
Министри спољних послова ЕУ разговараће 27. маја о 14. пакету санкција Русији© Carl Court/Getty Images

Министри спољних послова земаља ЕУ разговараће о 14. пакету санкција Руској Федерацији на састанку 27. маја, рекао је новинарима у Бриселу високи европски извор.

"Разговараћемо о 14. пакету санкција и мерама за борбу против дезинформација", казао је он.

Извор је такође потврдио да ће министри одобрити нови режим санкција Русији, који су претходно договорили стални представници земаља заједнице.

Потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис изјавио је почетком априла да је Европска унија почела припрему 14. пакета санкција Русији, који би требало да буде усвојен на пролеће.

"Највероватније ће укључити широку листу рестриктивних мера, уз строгу борбу против избегавања санкција у поморском сектору, јер, примера ради, Русија наставља са покушајима да прекрши горњу границу цена за свој извоз нафте", навео је Домбробскис, објављено је на сајту Европске уније.

Потпредседник ЕК је рекао да ће ЕУ наставити да притиска Русију и све оне који је подржавају на бојном пољу, "где год да су".

"Ићи ћемо за Путиновим пријатељима. И наставићемо да гонимо оне који помажу Русији да заобиђе санкције и да ојача свој ратни арсенал", поручио је Домброваскис.

image