Економија

Шведска: 14. пакет ЕУ санкција да укључи забрану руског течног гаса

Разговори о пакету санкција су у раној фази и није предвиђено да буде усвојен на састанку у Луксембургу
Шведска: 14. пакет ЕУ санкција да укључи забрану руског течног гаса© Antonio Sempere/Europa Press

Следећи пакет санкција Европске уније требало би да укључи кораке против "флоте танкера у сенци", који превозе руску нафту како би заобишли санкције, изјавио је шведски министар спољних послова Тобијас Билстром, уочи састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу.

"Усвајање 14. пакета санкција је једна од најважнијих ствари. Постараћемо се да укључимо забрану увоза течног природног гаса, као и мере за сузбијање руске флоте танкера у сенци", рекао је Билстром, преноси Ројтерс.

Разговори о пакету санкција су у раној фази и није предвиђено да буде усвојен на састанку у Луксембургу.

АЦЕР: Треба наставити увоз ЛНГ-а из Русије

Подсетимо, Агенција за сарадњу енергетских регулатора ЕУ (АЦЕР) у тренутку док група чланица покушава да забрани куповину овог енергента од Москве је саопштила да Европска унија треба да настави увоз руског природног течног гаса (ЛНГ), како би избегла енергетски шок.

Из Агенције су истакли да покушајима сузбијања рекордног увоза руског ЛНГ-а у Европу "треба приступити са опрезом".

Смањење увоза руског ЛНГ-а требало би да спроводи постепеним корацима", наводи агенција у извештају, који наглашава тешкоће за ЕУ ​​да балансира енергетску безбедност са тежњом да смањењем куповине гаса наштети финансијама Русије.

У великој мери, ЕУ је ублажила своју зависност од руског енергента повећањем куповине ЛНГ-а из земље, као и од других добављача. Русија је сада други највећи снабдевач ЛНГ-а у блоку после САД, са 16 одсто укупног увоза прошле године.

Дипломате кажу да чланице Европске уније, укључујући Шведску, Финску и балтичке земље, траже да ЕУ уведе моменталну потпуну забрану руског ЛНГ-а, што је корак који би захтевао једногласност држава чланица, због чега ће њихови званичници лобирати и у Европској комисији.

Али гориво увозе земље попут Француске, Шпаније и Белгије, а део се продаје Немачкој и њеним централноевропским суседима, које покушавају да спрече раст цена енергије за индустрију.

Надзорни одбор ЕУ такође је забринут због тога што поједине државе чланице користе нова овлашћења "да привремено ограниче испоруке гаса, укључујући ЛНГ из Русије и Белорусије". Такви потези би, кажу, могли да утичу на дугорочне уговоре о снабдевању договорене са Москвом пре почетка СВО 2022, а кршење таквих споразума резултирало би плаћањем великих пенала за европске компаније.

Као додатни знак потенцијалних тензија унутар ЕУ по питању енергетске безбедности, Аустрија, Мађарска, Чешка Република и Словачка упозориле су да би немачки намет на транспорт гаса из те земље могао да их натера да повећају руски увоз.

Комисија је рекла да "унилатералне националне мере у виду извозних ограничења или намета на прекограничним излазним тачкама доводе енергетску солидарност у опасност".

image
VV inauguration
banner