Свет

ЕУ уводи санкције и против министра одбране Северне Кореје: На списку и фирма из Србије?

Најновије мере укључиваће санкције против укупно 200 физичких и правних лица
ЕУ уводи санкције и против министра одбране Северне Кореје: На списку и фирма из Србије?Getty © Sean Gallup / Staff

Нови 13. по реду пакет санкција који Европска унија планира да уведе против Русије, највероватније на годишњицу Специјалне војне операције, укључиваће мере против министра одбране Северне Кореје и руских фирми које руску војску снабдевају муницијом из те земље, јављају данас "РИА Новости".

Како пише АФП, ЕУ ће замрзнути сва средства севернокорејског министра и забранити да му се издају визе.

Ипак, санкције ће, како се даље наводи, бити уведене и против фирме из Србије. Уколико се то деси, то ће бити први пут да је нека фирма из Србије потпала под санкције због руско-украјинског сукоба.

"Радио Слободна Европа" претходно је писао да се ради о компанији "Конекс", која је до почетка СВО наводно била готово неактивна.

На списку 13. пакета санкција су и три кинеске компаније које извозе своју робу у Европу. И у том случају то ће бити прве фирме из Кине против којих ће бити уведене мере због тврдњи да су повезане са испоруком тајних војних технологија у Русију, преноси АФП. 

Како се очекује, најновије мере укључиваће санкције против укупно нових 200 физичких и правних лица, пише Ројтерс. Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ појаснио је да ће се оне односити на компаније које заобилазе досад уведене забране и компаније из сфере одбране. 

Белгијско представништво у Савету Европске уније саопштило је да ће овај последњи пакет санкција бити до сада један од највећих које је одобрио Брисел. 

Ипак, "РИА Новости" преносе да ЕУ већ сада разматра још један, 14. пакет санкција, о коме се разговарало и данас.

Подсетимо, последње санкције уведене су у децембру 2023. 

image