Свет

Амерички контигент у Литванији у режиму борбене готовости

Литвански генерал Валдемарас Рупшис рекао је да је ово реакција на тренутну ситуацију, узимајући у обзир процену непријатељске опасности
Амерички контигент у Литванији у режиму борбене готовостиGetty © Chung Sung-Jun / Staff

Kомандант литванске војске генерал-потпуковник Валдемарас Рупшис изјавио је данас да контингент америчких оружаних, снага стациониран у Литванији, прелази на нови, режим борбене готовости, преносе "РИА Новости".

"Раније је главни фактор било одвраћање, да покажемо да смо ту, али се број војника у контигенту може повећати и облик присуства променити, што се тренутно демонстрира. Раније су нас америчке јединице обучавале, упознавале су области, било је много тактичких задатака. Сада, када се ситуација променила, уз опрему, размештају се оне јединице које би могле одмах да се боре. Односно, прелази се из једног режима у други", објаснио је Рупшис.

Командант литванске војске подсетио је да су јединице Оружаних снага САД распоређене у Литванији, на основу недавних преговора у Вашингтону, када је договорено да америчка војска буде ту присутна до 2025. године.

Такође је нагласио да САД у последње време активно повећавају своје војно присуство широм Европе.

"Узимајући у обзир процену непријатељске опасности, ово је само реакција на тренутну ситуацију, али то не значи прелазак на активну одбрану", поручио је комадант.

На самиту НАТО-а у Варшави 2016. године, чланице Алијансе усвојиле су одлуку о повећању војног присуства у четири државе источне Европе, у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској. Увeo се и додатни мултинационални батаљон у Румунију, а чланице су одлучиле и да заједнички координишу одбрану од балистичких ракета. НАТО и ЕУ потписали су заједничку декларацију о новој стратегији партнерства.

Kако је медијима објаснио генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, у овој акцији учествоваће војска Сједињених Америчких Држава, Kанаде, Немачке и Велике Британије.

"То ће бити снажни и мултинационални батаљони. Они показују снагу трансатлантске везе и јасно стављају до знања да ће се напад на једног савезника сматрати нападом на целу Алијансу", рекао је Столтенберг.

image
VV inauguration
banner