Свет

Драма на граници: Убијен египатски војник у сукобима са ИДФ (ВИДЕО)

У близини граничног прелаза Рафа дошло је до сукоба између израелских и египатских војних трупа

У близини граничног прелаза Рафа дошло је до сукоба између израелских и египатских војних трупа. Према првим незваничним информацијама, у пуцњави је убијен један египатски војник.

Израелска војска потврдила је инцидент са пуцњавом на граници Рафа.

"Пре неколико сати догодио се инцидент са пуцњавом на египатској граници, у току је истрага, а ми смо у контакту са египатском страном у вези са тим", рекао је портпарол израелске војске.

Египат је потврдио смрт свог у пуцњави у близини граничног прелаза Рафа.

Према речима портпарола војске, у току је истрага ради утврђивања околности инцидента.

Египатски извори окривили су Израел за инцидент и рекли за "Ал Арабију" да је пуцњава на контролном пункту Рафа "почела са израелске стране".

Број Палестинаца погинулих у израелском нападу на камп за расељене у граду Рафа на југу Појаса Газе порастао је на 45, а међу убијенима су најмање половина жене, деца и старији људи, саопштило је данас Министарство здравља Газе, јавио је Ројтерс.

Агенција Вафа навела је да је најмање осам ракета погодило шаторе у северозападном делу града, где су смештени расељени Палестинци.

Међународни комитет Црвеног крста саопштио је да његова теренска болница у Рафи прима велики број повређених, а да и друге болнице примају велики број пацијената.

Високи званичник Хамаса Сами Абу Зухри описао је напад у Рафи као "масакр".

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су да су извеле прецизан напад на комплекс Хамаса у граду Рафа, где су се окупљали високи званичници те палестинске милитантне групе, пренео је "Тајмс оф Израел".

ИДФ је касније саопштио да су у нападу убијени командант Хамасовог штаба на Западној обали Јасин Рабиа и још један припадник Хамаса.

Осуде из Европе

Бројни европски званичници и земље широм света осудиле су данас израелски ваздушни напада на град Рафу.

"Ужаснут сам вестима које стижу из Рафе о израелским нападима у којима су убијене десетине расељених лица, укључујући и малу децу. Најоштрије осуђујем ово", написао је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ на Иксу.

Према његовим речима, у Гази нема сигурног места.

"Ови напади морају одмах престати. Све стране морају поштовати наредбе Међународног суда правде и међународно хуманитарно право", додао је он.

Председник Француске Емануел Макрон рекао је да је "огорчен" због најновијих израелских напада.
"Ове операције морају престати. У Рафи нема сигурних зона за палестинске цивиле", написао је он на платформи X (Твитер).

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок истакла је да "међународно хуманитарно право важи за све, па и за израелско вођење рата".

"Поврх глади, одбијања да се дозволи помоћ у довољним количинама, оно чему смо синоћ били сведоци је варваризам", рекао је ирски министар спољних послова Мајкл Мартин.

Уједињени Арапски Емирати осудили су израелско гађање шатора где се налазе расељени људи у Рафи, саопштило је Министарство спољних послова.

УАЕ су нагласили важност спровођења пресуде Међународног суда правде која захтева од Израела да одмах обустави своје војне операције у Рафи.

Египат је осудио "намерно бомбардовање израелске војске шатора расељених", јавили су државни медији, описујући то као очигледно кршење међународног права.

Саудијска Арабија је, такође, осудила израелски напад, а Катар је саопштио да би напад на Рафу могао да утиче на напоре да се посредује о прекиду ватре и размени талаца.

Агенција УН за палестинске избеглице саопштила је да је ситуација "застрашујућа".

"Газа је пакао на земљи. Слике од синоћ су још један доказ тога", написала је УНРВА на Иксу.

Палестинско Министарство здравља је навело да је у израелској војној офанзиви од 7. октобра погинуло најмање 36.050 људи, док је 81.026 рањено.

image