Свет

ИДФ: Преузета контрола над прелазом Рафа на страни Газе

Палестински и египатски званичници, који су тражили да остану анонимни, рекли за АП да су израелски тенкови и трупе ушле у град Рафа на југу Газе, где су стигли на око 200 метара од границе са Египтом
ИДФ: Преузета контрола над прелазом Рафа на страни Газе© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Израелска војска преузела је оперативну контролу над палестинском страном јужног прелаза Рафе у Гази, који се граничи са Египтом, а специјалне снаге скенирају подручје, наводи ИДФ.

Израелска влада позвала је међународне организације да евакуишу цивиле из Рафе, у којима делује војска.

Претходно су палестински и египатски званичници, који су тражили да остану анонимни, рекли за АП да су израелски тенкови и трупе ушле у град Рафа на југу Газе, где су стигли на око 200 метара од границе са Египтом.

Египатски званичник рекао је за агенцију да се чини да је реч о операцији ограниченог обима, као и да су израелски званичници обавестили Египат да ће се трупе повући после завршетка операције.

Радио Израелске војске известио је да су израелске снаге преузеле контролу над палестинском страном прелаза Рафа, који се граничи са Египтом у јужној Гази. Израелска војска најавила је саопштење, пише Ројтерс.

Наводи се да снаге Израела од синоћ делују у одређеној области источне Рафе, из које је евакуисана већина људи и неке међународне организације.

Хамас је саопштио да је прихватио предлог о прекиду ватре у Гази који су предложили Египат и Катар.

Према наводима "Ал Џазире", египатско-катарски предлог предвиђа три фазе: Повлачење израелских снага из коридора Нецарим, којим Израел дели Газу на северни и јужни део; трајни прекид војних операција и потпуно повлачење израелске војске; прекид блокаде палестинске енклаве.

На јутрошњем брифингу за новинаре је речено да је прелаз Керем Шалом затворен из безбедносних разлога и да ће поново бити отворен када безбедносна ситуација дозволи.

Портпарол израелске владе рекао је да ће њихови преговарачи ускоро отпутовати у Каиро, али да је једини пут за окончање сукоба да Хамас положи оружје и врати таоце.

Сједињене Америчке Државе су јасно изнеле Израелу своје ставове о великој копненој инвазији на град Рафа у Појасу Газе, саопштио је данас Стејт департмент, након што је израелска војска преузела контролу над граничним прелазом у Рафа.

image