Свет

"Скај њуз": Зеленски неће убедити Си Ђинпинга да присуствује мировном самиту о Украјини

Пошто на самиту заказаном за 15. и 16. јун неће учествовати ни Сједињене Државе ни Кине, све ће бити "губљење времена"
"Скај њуз": Зеленски неће убедити Си Ђинпинга да присуствује мировном самиту о Украјини© Tanjug/Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Украјине Владимир Зеленски неће успети да убеди кинеског лидера Си Ђинпинга да присуствује самиту о Украјини у Швајцарској и њему је то јасно, каже новинар "Скај њуза" Џон Спаркс.

По његовим речима, будући да на самиту заказаном за 15. и 16. јун неће учествовати Сједињене Државе и Кине, све ће бити "губљење времена".

Новинар је подсетио на покушај Зеленског да привуче пажњу светске јавности на швајцарско окупљање објављивањем видео-снимка из порушеног Харкова када је замолио америчког и кинеског председника да подрже овај догађај.

"Што се тиче Си Ђинпинга, током посете Француској овог месеца јасно је ставио до знања да сукоб у Украјини нема никакве везе с њим... Телевизијски позив из рушевина Харкова тешко да ће га покренути", наводи се у чланку.

Истовремено, како је објавио Блумберг, Бајден ће вероватно пропустити самит јер мора да присуствује догађају прикупљања средстава за своју изборну кампању.

Швајцарској конференцији неће присуствовати ни Руска Федерација, што доприноси њеној пропасти, а то увиђа и швајцарско Министарство спољних послова оценом да до мира не може доћи без учешћа Москве.

На конференцију је позвано више од 160 делегација, укључујући и оне из земаља Г7, Г20 и БРИКС-а, док ће, по информацијама Блумберга, учествовати тек око 70 држава, међу којима су Канада, Немачка и Јапан, али не и бројне земље Глобалног југа које су у све приснијим односима с Русијом.

image