Русија

Песков: Конференција о Украјини у Швајцарској узалудна без Москве – само испразна схоластика

Упркос уравнотеженој позицији Пекинга по питању решавања сукоба у Украјини, могуће учешће Кине на конференцији у Швајцарској неће допринети ефикасности овог догађаја, истиче портпарол Кремља
Песков: Конференција о Украјини у Швајцарској узалудна без Москве – само испразна схоластика© Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Односи Русије и Кине нису усмерени против трећих земаља, њихов циљ је побољшање благостања народа двеју земаља, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

"Обим наше трговине са Кином прошле године је премашио 220 милијарди долара, Кинези чак сматрају да је бројка око 240 милијарди долара. То је значајан обим, што указује на међусобну комплементарност двеју економија", рекао је Песков за "Известију".

Портпарол Кремља је коментарисао и предстојећу мировну конференцију о Украјини у Швајцарској, за коју је навео да је "узалудна без учешћа Русије".

"Расправа о безбедносним питањима која се тичу Русије без учешћа Москве је апсолутно узалудна, предстојећа конференција о Украјини у Швајцарској ће бити испразна схоластика, без шансе да донесе било какав опипљив резултат", рекао је Песков.

САД и друге земље покушавају дрско да изврше притисак на Кину да ограничи сарадњу са Русијом, али Пекинг је довољно јак да се томе супротстави.

"Постоје и покушаји Сједињених Америчких Држава и других земаља да прилично дрско покушају да изврше притисак на Кину како би ограничили кинеску сарадњу са нама. Али Кинези су довољно јаки да се супротставе томе", напоменуо је представник Кремља.

Упркос уравнотеженој позицији Пекинга по питању решавања сукоба у Украјини, могуће учешће Кине на конференцији у Швајцарској неће допринети ефикасности овог догађаја, додао је портпарол Кремља.

"Уравнотежен приступ Кинеза може оплеменити било коју конференцију, с наше тачке гледишта, али то неће допринети ефикасности овог конкретног догађаја", навео је Песков.

Он је закључио да је мало вероватно да би Кина могла да посредује у разговорима током конференције.

image