Свет

Израелски лист: Генералштаб изгубио контролу над резервистима у Гази, "све ћемо их побити"

Растргнућемо сваког ко остане овде, поручио је наводни израелски резервиста
Израелски лист: Генералштаб изгубио контролу над резервистима у Гази, "све ћемо их побити"Getty © SOPA Images / Contributor

На друштвеним мрежама појавио се снимак војних резервиста у Појасу Газе који је открио размере расула у израелским владајућим структурама.

Након што је у израелском ратном кабинету дошло до раскола око послератног плана за палестинску енклаву, чини се да су сада и добровољци отказали послушност Генералштабу.

Наиме, на снимку који су наводно снимили војни резервисти а који је поделио и један од синова израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, Јаир, види се човек у пуној војној опреми са аутоматском пушком и маском на лицу који тврди да представља "100.000 резервиста".

Он је поручио да је лојалан само Нетанјахуу и запретио да ће он и његова браћа по оружју одбити да напусте Појас Газу ако влада преда власт у енклави било ком палестинском телу када се рат заврши.

"Растргнућемо свакога ко остане овде", поручио је он. "Све који су славили када су нас клали… све њих – желимо да убијемо. Нико неће остати жив. Свакога ко науди народу Израела, уништићемо."

Поврх свега, он је позвао Јоава Галанта да поднесе оставку. Као одговор, начелник штаба Израелских безбедносних снага (ИДФ) Херцл Халеви (чија наређења је војник на снимку позвао да се игноришу) наредио је "тренутни дијалог на командном нивоу" са војним јединицама о ономе што је речено на снимку. Истовремено војна полиција истражује ко је аутор снимка и како је дистрибуиран.

Како коментарише "Харец", Халеви и врховна војна команда пробудили су се прекасно. Генералштаб је пре неколико месеци изгубио контролу над јединицама, посебно резервистима.

У Гази, на Западној обали и у базама у Израелу, војници су снимали како уништавају палестинску имовину и цивилну инфраструктуру, дижу у ваздух куће без дозволе и шире политичке поруке које се поистовећују са крајњом десницом.

Оно што се фотографише и дистрибуира је само врх леденог брега, наводи лист, велика већина ових злочина почињена је ван домета камера, а у великој већини ових случајева војска реагује слабо, ако уопште и реагује. Неки од инцидената служе тужиоцима у Хагу као доказ оптужби против Израела.

image