Свет

Израелски насељеници: Нова (стара) претња Западној обали и Појасу Газе

Мере против екстремиста немају утицаја на покрет који је охрабрен израелским ратом у Гази
Израелски насељеници: Нова (стара) претња Западној обали и Појасу ГазеGetty © Marcus Yam / Contributor

"Није да је планирао да посети Бакингемску палату", тако је прокоментарисао санкције које је Велика Британија увела израелском насељенику Елију Федерману његов отац Ноам који је и сам санкционисан.

Федерманови су оптужени за нападе, расизам и екстремистичко насиље над својим комшијама Палестинцима са којима живе на Западној обали.

Санкције које су Велика Британија и САД прошлог месеца увеле седморици људи су први случај да су израелски насељеници Западне обале на овај начин таргетирани. Санкције, пише "Фајненшел тајмс", нису нимало утицале на покрет који је охрабрен израелским ратом у Гази.

Нелегално насилно пресељење Палестинаца и проширење насеља на Западној обали "експлодирало" је ових дана, а активисти кажу да је 2023. била "најнасилнија" година у историји.

Израелским досељеницима помаже и крајње десничарска влада где министар националне безбедности Итамар Бен-Гвир и министар финансија Безалел Смотрич, верују у своје божанско право на земљу и жестоко се противе палестинској држави.

Чак и пре рата у Гази, влада Бенјамина Нетанјахуа је одобрила изградњу насеља рекордним темпом. Сада све више појединачних досељеника дивља, тражећи делове земље које Израел није одобрио за изградњу, постављањем импровизованих фарми на стратешким врховима брда.

"Све припада Јеврејима", каже Ноам Федерман. Насиље почињено као део овог процеса натерало је више од 1.200 Палестинаца да напусте своје домове широм Западне обале у првих 16 недеља рата, према подацима УН, више него у претходна 22 месеца.

САД и други страхују да би појачане тензије на Западној обали могле да изазову још шири сукоб између Израела и Палестинаца. Насиље насељеника је једино питање због којег је Вашингтон био спреман да предузме казнене мере против Израела како би извршио притисак на Нетанјахуа да одступи.

Ипак, израелски премијер је уместо тога дао одрешене руке радикалима у својој влади, каже Сарит Михаели из групе за људска права Б’Тселем са седиштем у Јерусалиму. "Постоји стална експанзија насеља и долази до прилива средстава у овај пројекат", рекла је она. "Постоји политичко покриће за скоро све што се дешава на терену."

Више од 700.000 Израелаца сада живи у насељима постављеним иза Зелене линије која демаркира првобитне границе земље, пре рата 1967. и окупације Западне обале и Источног Јерусалима.

Док је почетни покрет досељеника карактерисао верски и идеолошки жар, велики део досељеника сада то чини јер је у Западној обали за Јевреје квалитет живота бољи.

Михаели каже да, иако су људи склони да о насељеницима размишљају као о "лудој деци која трче около и бацају камење или пале ствари", они нису изоловани екстремисти. "Они су пешадија", рекла је. "Ове људе је послала и финансира и подржава држава", рекла је она и додала да санкционисање појединаца нема ефекта.

Федерманов син Ели и зет Јинон Леви санкционисани су због насиља око њихове фарме у Јужном Хеброну. Палестинци који живе у близини оптужују их да су ноћу проваљивали у њихове домове, претили оружјем и булдожерима уништили њихова стабла маслина. Заједница је коначно била приморана да побегне у октобру.

Федерман каже да његова фарма на врху брда имала подршку државе. "Влада је заправо охрабрила изградњу овог места јер на тај начин чува националну зону", рекао је он и додао да су Палестинци који су отишли то учинили по наређењу израелске војске. Све пријаве о насиљу измишљале су "левичарске анархистичке групе", тврди он.

Сада се појављује нова идеја која добија све више политичке подршке у Израелу - слање насељеника у Појас Газе.

Насељеницима је наређено да се спакују и напусте територију када се Израел повукао из Газе 2005. и предао власт Палестинским властима. Сада, када су радикали охрабрени, а офанзива у Гази која је грубом силом трансформисала чињенице на терену, расту и амбиције Јевреја.

Данијела Вајс, бивша градоначелница Пнеи Кедема, насеља на Западној обали које чак ни израелски закон не признаје, одредила породице које би требало да се "врате" у Појас Газе.

Овог пута, објаснила је Вајс, ствари ће бити другачије. "Сви Арапи ће изаћи из Газе, а Газа ће бити јеврејска област", рекла је она. "Нека иду у Африку, Турску или Шкотску. Кад не буду тако згуснути на једном месту, можда ће им бити боље."

image