Свет

Командант украјинске војске потписао: Стижу француски инструктори

Подсећања ради, француски председник Емануел Макрон је још крајем фебруара изјавио да не треба искључити могућност слања трупа у Украјину
Командант украјинске војске потписао: Стижу француски инструкториwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине генерал Александар Сирски саопштио је да је потписао документе којима се дозвољава посета француских инструктора центрима за обуку у Украјини.

"Већ сам потписао документе који ће првим француским инструкторима омогућити да посете наше центре за обуку и да се упознају са њиховом инфраструктуром и особљем", написао је он на свом Телеграм каналу.

У међувремену, француски ТВ канал БФМ Бизнис, позивајући се на речи Министарства одбране Француске пренео је вест да се питање слања француских инструктора у Украјину, ради обучавања украјинских војника, и даље разрађује.

Подсећања ради, француски председник Емануел Макрон је још крајем фебруара изјавио да не треба искључити могућност слања трупа у Украјину, а сличну изјаву поновио је и почетком маја, додајући да су "многе земље разумеле његову идеју и да су се сложиле са тим приступом".

Са друге стране, директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин је још 19. марта рекао да Француска већ припрема војни контингент за слање у Украјину, док су бројни руски званичници упозорили да ће француски војници бити легитимна и приоритетна мета руске војске.

image