Свет

Макрон и Шолц: Европа је на прекретници

ЕУ је потребно више јединственог тржишта, више иновација и више инвестиција како би имала будућност
Макрон и Шолц: Европа је на прекретнициGetty © Sean Gallup

У  тексту који објављује "Политико", председник Француске Емануел Макрон и канцелар Немачке Олаф Шолц изнели су, како кажу, агенду која ће представљати суштину следећег мандата у Европској унији.

ЕУ је у последњих пет година стајала пред бројним изазовима, почев од пандемије, преко украјинског конфликта, до све већих геополитичких промена, али једно је јасно: Европа је на прекретници.

Не можемо узети здраво за готово темеље на којима смо раније градили европски начин живота и нашу улогу у свету, констатују Макрон и Шолц. Европа је смртна, а ми морамо одговорити на изазове.

Јачање европске глобалне конкурентности, уз истовремено постизање успеха зеленог договора и дигиталне транзиције представља прави одговор на изазове пред којим се налази ЕУ.

Европа мора да напредује као снажан индустријски и технолошки светски лидер, као и да постане први климатски неутралан континент. Потенцијал зелене и дигиталне транзиције треба да искористимо за развој тржишта и индустрије.

Да би испунила ове амбиције, тврде Шолц и Макрон, ЕУ је потребно више иновација, више јединственог тржишта, више инвестиција и мање бирократије.

Како тврде Шолц и Макрон, две земље ће се залагати за јачање суверенитета ЕУ. ЕУ мора омогућити увођење кључних технологија сутрашњице, као што су вештачка интелигенција, квантне технологије, свемирске технологије, увођење мрежа 5Г и 6Г, биотехнологија, "нет зиро" технологије. Европљани, додају Макрон и Шолц, морају у потпуности искористити постојеће инструменте ЕУ и морају да модернизују правила конкуренције.

Једна од највећих конкурентских снага Европе је јединствено тржиште, сматрају Олаф и Макрон, које омогућава предузећима да развијају производе и услуге. Морамо да искористимо предности јединственог тржишта.

Позивамо на смањење бирократије, додају европски лидери, како бисмо остварили једноставне административне процедуре.

Заједнички ћемо подржати амбициозну европску трговинску политику, која ће промовисати интересе ЕУ, и то са европским трговинским партнерима. ЕУ треба да остане заговорник мултилатералног трговинског система, заснованог на правилима, закључују двојица европских лидера.

Потпуно ћемо декарбонизирати европске енергетске системе. То је европски пут, којим ћемо се изборити за већи суверенитет.

Превише компанија, додају Олаф и Шолц, сада се сели на другу страну Атлантика. Да бисмо обезбедили потребне инвестиције, морамо се озбиљно позабавити интегрисаним европским финансијским тржиштем, иза кога ће стајати јединствено тржиште капитала и банкарство.

Приватне и јавне инвестиције треба да иду руку под руку. Буџет ЕУ треба да буде прилагођен будућности. Желимо да ову агенду представимо као суштину предстојећег мандата ЕУ, закључују Шолц и Макрон, јер је ЕУ наша заједничка будућност.

image