Свет

Тајна вечера: Шолц и Макрон се састају у Паризу уочи посете Сија

Састанак се одржава неколико дана уочи доласка кинеског лидера у Француску и тензија око потенцијалних тарифа ЕУ
Тајна вечера: Шолц и Макрон се састају у Паризу уочи посете СијаGetty © Michele Tantussi / Stringer

Немачки канцелар Олаф Шолц састаће се са француским председником Емануелом Макроном у Паризу на вечери током које ће разговарати о политици Европске уније  према Кини.

Тајни састанак двојице "тешкаша" ЕУ долази само неколико дана уочи посете кинеског председника Сија Ђинпинга Европи. Самит, пише "Политико", је полуприватни догађај: Шолц и његова супруга Брита Ернст искористили су кратки одмор у Паризу да се нађу на вечери са Макроном и његовом супругом Брижит.

Ниједан саветник неће учествовати, тврде три особе које знају за вечеру.

Шолц и Макрон су се више пута сукобљавали последњих година, последњи пут у фебруару када је француски председник отворио врата потенцијалном слању НАТО трупа у Украјину, што је канцелар оштро осудио.

Кључна тема разговора биће посета Сија, који у недељу стиже у Француску пре одласка у Србију и Мађарску. Вечера ће бити прилика да Шолц обавести Макрона о свом састанку са Сијем у Пекингу прошлог месеца. Шолц и Макрон се такође не слажу око потенцијалног наметања ЕУ царина на субвенционисана кинеска електрична возила.

Према речима Ноа Баркина из немачког Маршаловог фонда, Макрон ће покушати да убеди канцелара да му се придружи на састанку са Сијем следеће недеље, заједно са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен.

Друга вероватна тема вечере биће политика ЕУ, посебно одбрана и њено финансирање. Макрон се снажно залаже за такозване одбрамбене обвезнице, које би укључивале заједничко европско издавање дуга за финансирање војних инвестиција.

Шолц је до сада одбацио ту идеју.

image