Свет

Национални интереси ипак на првом месту: Зашто ЕУ није забранила руски ЛНГ

Забрана руског течног гаса (ЛНГ) није била укључена у 14. пакет санкција ЕУ
Национални интереси ипак на првом месту: Зашто ЕУ није забранила руски ЛНГGetty © Felix Cesare

Министри спољних послова ЕУ нису могли на самиту у Бриселу да превазиђу "превелике" разлике када је реч о ограничавању извоза гаса из Русије и забрани европским лукама да претоварују руски гас и шаљу га у треће земље. Због тога се руски течни гас (ЛНГ) није нашао у 14. пакету ЕУ санкција, пише "Берлинер цајтунг".

"Понашање чланица ЕУ јасно је вођено националним економским интересима", навео је лист.

Француска, Шпанија и Белгија, главни купци руског ЛНГ-а у Европи, блокирале су предложена ограничења. Насупрот томе, Шведска и Немачка, "које верују да имају довољно алтернативних извора енергије", биле су за.

Немачки лист подсећа да су од 2021. године количине испорученог руског течног гаса ЕУ порасле за 38 одсто до 2023.

Амерички институт "Атлантски савет" тврди да је ЛНГ постао "пут спаса за Путина" и позвао ЕУ да предузме строже мере за ограничавање приступа руских енергената европском тржишту. Наводе да ЕУ може озбиљно да утиче на Русију, пошто скоро 50 одсто руског течног гаса иде на европско тржиште.

"ЕУ је потребан јасан распоред за постепени прекид увоза руског ЛНГ-а", наводи амерички истраживачки центар. У том циљу је такође неопходно проширити производњу природног гаса на Средоземно и Црно море као алтернативу руском гасу, додају.

"Атлантски савет" предлаже и ограничавање снабдевања технологијама за ЛНГ. Према њиховом мишљењу, постојећа ограничења су већ значајно, али још увек недовољно, успорила развој пројеката као што је "Арктик ЛНГ-2".

"За сада се чини да Европа превише зависи од руског ЛНГ-а" па би "брзо повлачење" могло да доведе до "енергетског шока" због недостатка готових алтернатива руском ЛНГ-у, наводи Агенција за сарадњу енергетских регулатора ЕУ (АЦЕР).

Све је то, према писању "Берлинер цајтунга", учинило преговоре у Бриселу "експлозивним". Уместо забране ЛНГ-а, биће уведене нове санкције против појединаца и организација.

image