Свет

Енергетски надзорни орган ЕУ: Треба наставити увоз ЛНГ-а из Русије

Опрезно треба приступити смањењу енергетске зависности, уверава АЦЕР
Енергетски надзорни орган ЕУ: Треба наставити увоз ЛНГ-а из Русије© Jon Shapley/Houston Chronicle via Getty Images)

Европска унија треба да настави увоз руског природног течног гаса (ЛНГ), како би избегла енергетски шок, поручује Агенција за сарадњу енергетских регулатора ЕУ (АЦЕР) у тренутку док група чланица покушава да забрани куповину овог енергента од Москве.

Покушајима сузбијања рекордног увоза руског ЛНГ-а у Европу "треба приступити са опрезом", истиче АЦЕР.

"Смањење увоза руског ЛНГ-а требало би да спроводи постепеним корацима", наводи агенција у извештају, који наглашава тешкоће за ЕУ ​​да балансира енергетску безбедност са тежњом да смањењем куповине гаса наштети финансијама Русије.

У великој мери, ЕУ је ублажила своју зависност од руског енергента повећањем куповине ЛНГ-а из земље, као и од других добављача.

Русија је сада други највећи снабдевач ЛНГ-а у блоку после САД, са 16 одсто укупног увоза прошле године.

Дипломате ЕУ кажу да земље, укључујући Шведску, Финску и балтичке земље, траже да ЕУ уведе моменталну потпуну забрану руског ЛНГ-а, што је корак који би захтевао једногласност држава чланица. Због тога ће њихови званичници следеће недеље лобирати и у Европској комисији.

Али гориво увозе земље попут Француске, Шпаније и Белгије, а део се продаје Немачкој и њеним централноевропским суседима, које покушавају да спрече раст цена енергије за индустрију.

Надзорни одбор ЕУ такође је забринут због тога што поједине државе чланице користе нова овлашћења "да привремено ограниче испоруке гаса, укључујући ЛНГ из Русије и Белорусије". Такви потези би, кажу, могли да утичу на дугорочне уговоре о снабдевању договорене са Москвом пре почетка СВО 2022, а кршење таквих споразума резултирало би плаћањем великих пенала за европске компаније.

Као додатни знак потенцијалних тензија унутар ЕУ по питању енергетске безбедности, Аустрија, Мађарска, Чешка Република и Словачка упозориле су да би немачки намет на транспорт гаса из те земље могао да их натера да повећају руски увоз.

Комисија је рекла да "унилатералне националне мере у виду извозних ограничења или намета на прекограничним излазним тачкама доводе енергетску солидарност у опасност". Одбила је да коментарише да ли ће покренути правни поступак против Немачке, што је Аустрија затражила.

image
VV inauguration
banner