Свет

Руски милијардери туже ЕУ

Санкционисани руски олигарси оспоравају налог Уније да пријаве сву имовину
Руски милијардери туже ЕУGetty © Lior Mizrahi / Stringer

Санкционисани руски милијардери, укључујући Михаила Фридмана и Петра Авена, одлучили су да се супротставe Европској унији, пошто су оспорили њен налог да пријаве сву имовину – од луксузних вила до банковних рачуна, преноси "Блумберг".

Имовину је требало да пријаве у року од шест седмица или да се суоче с кривичним гоњењем.

Тужбе Европском суду правде уследиле су након јулског ултиматума ЕУ руским милијардерима чијој имовини прети замрзавање у оквиру санкција Руској Федерацији због рата у Украјини.

Фридман и Авен тужили су Унију заједно са суоснивачем инвестиционе фирме "Летер ван холдингс" Германом Кханом. Засебну тужбу поднели су Генадиј Тимченко и његова супруга.

Тимченкови адвокати тврде да је ЕУ одредила тако кратак рок како би лакше могла да конфискује њихову имовину. Такође, навели су и да списак имовине није неопходан да би се санкције спровеле.

Авен, Фридман и Кан истакли су у својој тужби да ЕУ није имала правни основ да наметне такве захтеве за попис имовине.

Европска унија описује Петра Авена као олигарха који је међу најближим председнику РФ Владимиру Путину, а Михаила Фридмана као покретача Путиновог ужег круга. Њих двојица су основали "Алфа банку", највећу приватну банку у Русији.

Авеново богатство се процењује на 4,8 милијарди долара, а Фридманово – 12,6 милијарди долара.

image