Свет

Порота одлучује о случају Доналда Трампа: Слобода и нова кандидатура, или лисице за историју?

Случај о тајној исплати новца се приводи крају, ово су анализе о тренутном стању "суђења века"
Порота одлучује о случају Доналда Трампа: Слобода и нова кандидатура, или лисице за историју?© Tanjug/Spencer Platt/Pool Photo via AP

После скоро шест недеља, започет је завршни део суђења Доналду Трампу због наводне тајне исплате новца звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс. Након тога, порота ће почети са већањем како би донела одлуку.

У случају да суд донесе одлуку којом ће Доналд Трамп бити проглашен кривим, чак и по једној тачки – он ће постати први бивши амерички председник који је кривично осуђен и први политичар који се кандидовао за Белу кућу као преступник.

Ево неколико кључних питања која треба размотрити ако се донесе осуђујућа пресуда, које је анализирао "Блумберг".

Шта се дешава сада

Анонимна порота расправља иза затворених врата и у току процеса могу да пошаљу судији захтев за појашњење о било којој тачки, да поново виде доказе или да поново саслушају сведока. Пресуда мора бити једногласна и не постоји ограничење колико дуго порота може да расправља. Када се донесе пресуда, прочитаће је јавно.

Ако поротници не буду донели једногласну одлуку судија може да поништи суђење и разреши веће. Тада би могло да се затражи поновно суђење, али је нејасно да ли би оно било покренуто пре председничких избора у новембру.

Шта ако буде донета одлука суда да је Трамп крив?

Доналд Трамп је на слободи уз кауцију. Ако суд донесе одлуку да је крив, Трамп ће вероватно моћи да напусти суд као слободан човек, све док судија Хуан Мерчан не закаже рочиште за изрицање казне. Али, судија мора да узме у обзир неколико ставки приликом изрицања казне, укључујући и Трампове године (77), то што претходно није осуђиван и могућност да он може да прекрши судске наредбе.

Казна може бити новчана, условна, надзорна, или евентуално затворска. Од Трампа може да се очекује да након изрицања осуђујуће пресуде уложи жалбу, а то би значило да би процес трајао месецима, можда чак и дуже.

Тада би се његов правни тим суочио са Апелационим одељењем на Менхетну, а можда и са Апелационим судом.

С обзиром на све ово, мало је вероватно да ће Доналд Трамп напустити суд са лисицама на рукама, а током трајања процеса жалбе, остао би на слободи уз кауцију.

Разлози за жалбу

Докази које је изнела звезда филмова за одрасле Сторми Данијелс (чији је наводни сексуални сусрет са Доналдом Трампом у центру овог случаја) могли би да буду један од разлога.

"Ниво детаља које је изнела Данијелсова заиста није неопходан за комплетирање приче", рекла је Ана Комински, професорка на Правном факултету у Њујорку.

Трампова одбрана два пута је тражила поништавање суђења током сведочења Данијелсове, али је судија одбио захтеве.

Поред тога, нова правна стратегија донета од стране окружног тужиоца у овом случају, такође може дати основ за жалбу.

Фалсификовање пословних записа може бити прекршај нижег ранга у Њујорку. Међутим, Трамп се суочава са озбиљнијим оптужбама због другог прекршаја, а то је наводно незаконит покушај да утиче на изборе 2016. године. Тужиоци су тврдили да се кршења савезних и државних изборних закона, заједно са пореским преварама, односе на овај случај. Али, нису тачно прецизирали који закон је прекршен.

У ком случају би Трамп могао да заврши у затвору?

У случају да пресуде да је крив, Доналд Трамп би могао да оде у затвор. Тридесет четири оптужбе са којима се Трамп суочава представљају кривична дела најнижег степена у држави Њујорк. Свака оптужба носи максималну казну од четири године.

Посебно питање је и то што Доналд Трамп, као и сви бивши председници, има право на доживотну заштиту од стране Тајне службе. То значи да би агенти морали да га штите и у затвору. У том случају, управљање затворским системом, са бившим председником као затвореником било би изузетно тешко. То би био огроман безбедносни ризик и његово чување би било веома скупо.

Да ли би Трамп могао поново да се кандидује?

Апсолутно да. Устав САД поставља врло мало услова за избор председничких кандидата, а то су: кандидати морају да имају најмање 35 година, да су по рођењу амерички држављани и морају да живе у САД најмање 14 година. Не постоје правила која не дозвољавају кандидатуру људима са криминалним досијеом.

Да ли би могао сам себе да помилује?

Дефинитивно не. Председници могу да издају помиловања само онима који су починили савезне прекршаје. Случај тајне исплате новца у Њујорку је државна ствар, што би значило да би то било изван Трамповог домашаја ако би поново постао председник.

Исто важи и за Трампов случај у Џорџији, где је оптужен да је покушао да поништи свој пораз на изборима 2020.

Овлашћења за помиловање у два случаја – где се Трамп терети за наводно погрешно руковање поверљивим документима и заверу на изборима 2020. године – остају неизвесна. Оба случаја су одложена и вероватно се неће решити пре новембарских избора.

Аналитичари се не слажу око тога да председниково право на помиловање укључује и њега самога. Ипак, Трамп би могао да буде први који ће то урадити.

Подсетимо, Трампу се суди по оптужбама окружног тужиоца Менхетна и демократе Алвина Брега, да је фалсификовао пословна документа не би ли сакрио наводне исплате Денијелсовој како би порно глумица ћутала о наводном сексуалном односу уочи председничких избора 2016. године.

image