Свет

Оливер Стоун пред премијеру "Луле" у Кану: О Трампу, корупцији и вези САД са смрћу Уга Чавеза

Стоунов документарац прати суђење председнику Бразила, многе преокрете који су довели до поништавања његове осуде, као и то како се бразилско јавно мњење променило у Лулину корист након што су откривени непрописни поступци судије који је надгледао истрагу, а који је затим постао министар правде у влади Жаира Болсонара
Оливер Стоун пред премијеру "Луле" у Кану: О Трампу, корупцији и вези САД са смрћу Уга Чавеза

Било је време да радници коначно поразмисле о томе да могу да владају сопственом земљом, изговара први човек Бразила у документарцу Оливера Стоуна и Роба Вилсона "Лула", који је синоћ, у оквиру специјалних пројекција, доживео светску премијеру на 77. Канском филмском фестивалу.

"Нови начин ратовања је ратовање злоупотребом права, и то је оно што се сада користи против Трампа", рекао је за "Варајети" славни амерички редитељ, сценариста и продуцент Оливер Стоун поводом премијере свог новог документарца у Кану повлачећи паралеле између потешкоћа са којима се суочавао председник Бразила и савремене америчке политике. 

"Оптужбе које долазе из обе политичке опције на предстојећим изборима су прилично сулуде: да је Бајден корумпиран и да је Трамп корумпиран", рекао је он додајући да су пред бившим председником САД четири суђења и да су неке од тих оптужби, без обзира да ли сте за или против њега, безначајне.

Корупција је начин живота, САД да не мисле да су боље од других 

Стоун који, како напомиње "Варајети", иначе није Трампов присталица, истиче да је се политички супарници оптужују за корупцију, без да се икада истражи основни узрок проблема. 

"Корупција је начин живота", каже Стоун. "То сеже од Грка, Римљана, а пре тога од Вавилонаца. Корупција је присутна кроз историју, тако да немојмо да будемо превише оптимистични и мислимо да је 'Америка чиста' и да смо бољи од било кога другог. То је тешко ср**е", објашњава амерички редитељ додајући да он не мисли да је председник Бразила био крив за прање новца, те да Лула "живи скромно".

У америчкој политици је, додаје, најпогубнији проблем новац.

"Ако сте сиромашан човек или човек средње класе, веома је тешко кандидовати се за функцију у Сједињеним Државама, осим ако немате новац и корпоративне спонзоре. Новац контролише политику у САД", сматра Стоун.

Иако је скептичан у вези са судским поступцима против Трампа, Стоун у потпуности верује у Лулу, додаје "Варајети".

Он сматра да је бразилски лидер, који је био на функцији од 2003. до 2011. године, а затим победио Жаира Болсонара на председничким изборима 2022. године - херој. 

"Имао је два изузетно продуктивна мандата као председник. Било је дивно; нисте могли да тражите боља два мандата", каже Стоун.

Задовољан је и Лулиним учинком откако се вратио на власт.

"Свиђа ми се његов борбени дух и то што је јасно ставио до знања да у његовој влади неће бити фашиста", објашњава Стоун. 

Пад и успон Луле да Силве

Стоунов документарац прати суђење Лули за корупцију и злоупотребу јавних средстава, многе преокрете који су довели до поништавања његове осуде, као и то како се бразилско јавно мњење променило у корист бившег (садашњег) председника након што је откривено да се Серхио Моро, судија који је надгледао истрагу непрописно договарао са тужиоцима како би изградио случај против Луле, а затим и постао министар правде у влади Жаира Болсонара.

Моро је такође наводно поделио информације о својој истрази са агентима ФБИ-ја и америчким званичницима. Стоун то види као додатни доказ америчког мешања у политику држава у Латинској Америци, што су, како примећује, САД деценијама радиле у земљама попут Чилеа и Салвадора.

Стоун не искључује могућност да је америчка влада играла улогу у смрти лидера Венецуеле Уга Чавеза 2013. године.

"Умро је на веома мистериозан начин. Имао је веома изненадни рак који се брзо појавио. Ако знате историју смрти од брзих карцинома попут оне која је снашла Џека Рубија (убицу Лија Харвија Освалда), морате да се питате да ли се нешто мистериозно дешава? Наравно, многи Венецуеланци верују да је било умешаности САД у тај случај, али ми то не знамо и не можемо да докажемо. Сенка, ипак, постоји", тврди Стоун.

Подсећамо, добитник три Оскара (за адаптирани сценарио филма "Поноћни експрес" и за режију филмова "Вод" и "Рођен 4. јула") раније се усудио да критикује америчку инвазију на Ирак, диктат политичке коректности у Холивуду и отворено каже да ће "Руси и Срби у Холивуду увек бити лоши момци".

Године 2017. снимио је четвороделни документарни серијал "Разговори с Путином", који је изазвао велику пажњу светских медија. 

Сада, како најављује за "Варајети", планира снимање новог дугометражног филма.

Амерички лист стога (помало снисходљиво) закључује да "чак и са 77 година, још  постоје мрачна поглавља људске историје и мрачне завере које Стоун треба да испита и размрси".

image