Свет

Председник Бразила повукао амбасадора у Израелу после вишемесечних тензија око Газе

Лула да Силва је рекао у фебруару да оно што се дешава у Појасу Газе и палестинском народу није виђено ни у једном другом тренутку у историји, осим "када је Хитлер одлучио да убија Јевреје"
Председник Бразила повукао амбасадора у Израелу после вишемесечних тензија око Газе© Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Председник Бразила Луис Инасио Лула да Силва повукао је данас амбасадора те земље у Израелу Федерика Мејера после вишемесечних тензија између две државе због рата у Гази.

Одлука је објављена у званичном гласнику Бразила, пренео је АП. Лула да Силва је често критиковао офанзиве Израела у Гази, које је почетком године упоредио са холокаустом.

То је навело израелског министра спољних послова Израела Каца да позове на разговор бразилског амбасадора у национални музеј холокауста у Јерусалиму где је јавно опоменут.

Повлачење бразилског амбасадора Фредерика Мајера је одговор на тај понижавајући чин израелског дипломате, изјавила је особа из бразилског Министарства спољних послова, упозната са ситуацијом.

Мејер је пребачен у Женеву и придружиће се сталној мисији Бразила при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама.

Лула да Силва је рекао у фебруару да оно што се дешава у Појасу Газе и палестинском народу није виђено ни у једном другом тренутку у историји, осим "када је Хитлер одлучио да убија Јевреје".

image