Свет

Браниоци демократских вредности: Највећа европска фабрика оружја финансира фудбалски клуб

Споразум омогућава највећем европском произвођачу муниције да прикаже свој лого на рекламним таблама стадиона и у позадини на конференцијама за штампу, али не и на мајицама играча
Браниоци демократских вредности: Највећа европска фабрика оружја финансира фудбалски клубGetty © Brendan Moran - Sportsfile / Contributor

Фудбалски клуб Борусија Дортмунд најавио је вишегодишњи уговор о спонзорству са немачким произвођачем оружја "Рајнметалом", што "Фајненшел тајмс" тумачи као показатељ како се немачки ставови према одбрамбеној индустрији мењају.

Споразум омогућава највећем европском произвођачу муниције да прикаже свој лого на рекламним таблама стадиона и у позадини на конференцијама за штампу, али не и на мајицама играча.

Ово је први пут да је немачка одбрамбена компанија спонзорисала неки тим из Бундеслиге, наглашавајући све већи економски и културни утицај индустрије оружја у земљи која је избегавала било какву везу са ратом због своје историје агресора у 20. веку.

"Безбедност и одбрана су фундаментални камен темељац наше демократије", рекао је Ханс-Јоахим Вацке, директор клуба који у недељу игра финале Лиге шампиона. "Поготово данас, када свакодневно видимо како се слобода мора бранити у Европи. Требало би да се позабавимо овом новом" нормалом, рекао је.

Европске компаније за производњу оружја искористиле су прилику да се ребрендирају као браниоци демократских вредности. Извршна директорка произвођача делова за тенкове "Ренк", Сузан Виеганд, рекла је у марту да су одбрамбене компаније од суштинске важности да би се осигурало да Запад може да заштити животну средину, "иначе нико неће бринути о ветрењачама".

Нису сви подржавали ову промену. Немачко мировно друштво - Уједињени ратни отпораши, пацифистичка група, објавила је петицију којом се позива на отказивање споразума.

"Произвођач оружја који зарађује од производње оружја које може да убије или повреди људе и уништи читава насеља не би требало да буде спонзор Борусије Дортмунд", написали су организатори петиције.

"Одабиром 'Рајнметала' за спонзора, клуб гази своје вредности. Нарочито у сезони са растућим приходима од Лиге шампиона, клубу ово не би требало да буде потребно", додали су.

Роберт Хабек, вицеканцелар и министар финансија, назвао је договор "необичним", додајући да "ми ...нажалост, морамо признати да се налазимо у другачијем, опаснијем свету".

Поред муниције, "Рајнметал" производи борбена возила пешадије, борбене беспилотне летелице и глаткоцевни топ који се налази на врху тенка "леопард 2".

Фудбалски клуб Борусија Дортмунд је прошле године остварио приход од 420 милиона евра, други највећи у Немачкој и 12. у европском фудбалу.

Један од његових спонзора је "Евоник", једна од највећих немачких хемијских компанија.

Борусија Дортмунд ће у суботу у финалу Лиге шампиона у Лондону играти против Реал Мадрида, а шпанска екипа је велики фаворит за победу 15. пут.

image