Свет

Шеф "Рајнметала": Европа да се сабере и консолидује, Американци нас више неће штитити

Армин Папергер каже да државе ЕУ морају да се консолидују како би биле конкурентне америчким групацијама
Шеф "Рајнметала": Европа да се сабере и консолидује, Американци нас више неће штититиGetty © David Hecker / Stringer

Шеф "Рајнметала", највећег европског произвођача муниције позвао је европске земље да изграде веће, специјализованије одбрамбене групације које ће се такмичити са америчким ривалима.

Армин Папергер је такође оценио да ако Европа жели ближу сарадњу у области одбране, земље морају да се специјализују за различите врсте војне технологије.

"Нема много смисла ако, рецимо, изаберемо другу или трећу најбољу технологију јер једна земља то жели" из националистичких разлога, рекао је он за "Фајненшел тајмс". "Потребне су нам велике компаније у Европи", додао је Баварац.

Напори лидера ЕУ да појачају сарадњу у области одбране спутани су фрагментацијом индустрије. Европске компаније за производњу оружја се такмиче једна против друге, војни буџети се контролишу на националном нивоу, а поједине земље желе да задрже контролу над стратешким ланцима снабдевања, погонима, радним местима и технолошком предности.

Један пример успешне прекограничне сарадње је највећи европски произвођач ракета МБДА, који је у власништву британске компаније "БАЕ системс" и европске групе "Ербас", од којих сваки има 37,5 одсто удела, док остатак држи "Леонардо" из Италије.

Журба Европе да поново мобилише своје армије била је благодат за компаније као што је "Рајнметал", која такође производи борбена возила пешадије, борбене беспилотне летелице и топове за тенк "леопард 2".

Компанија са седиштем у Диселдорфу основана 1889. пословала је са Русијом све док немачка влада није повукла своју извозну дозволу 2014. након припајања Крима.

Од почетка Специјалне војне операције у Украјини, цена акција "Рајнметала" порасла је више од пет пута и компанија очекује да ће до краја 2024. имати заостале наруџбине од чланица НАТО-а и њихових савезника у вредности од 60 милијарди евра. Папергер је прошлог месеца продао акције у вредности скоро пет милиона евра - нешто више од шест одсто његовог укупног капитала у компанији.

"Рајнметал" је оживео своје амбиције да даље консолидује одбрамбену индустрију у региону. Прошле године, компанија је завршила преузимање свог шпанског ривала "Екпала" за 1,2 милијарде евра, чиме је учврстила своју водећу позицију у ланцу снабдевања муницијом. Средином марта је пристала да купи "Рек", холандског произвођача беспилотних копнених возила која се користе за борбу.

Ако Доналд Трамп постане председник САД, "притисак ће бити већи" на Немачку, оценио је Папергер, али ће се трка за обнову војне снаге земље наставити без обзира на то ко је завршио у Белој кући.

"САД се више фокусирају на азијско-пацифичку област него на Европу", рекао је он. Ако би "веома ризична ситуација" у региону изазвала оружани сукоб у пуној мери, "САД ће се фокусирати на Азију, а онда ће Европа бити потпуно сама".

Последњих деценија, европски лидери су узимали здраво за готово да ће САД доћи у помоћ континенту у случају војне претње, али "то се више неће десити", рекао је Папергер. САД су послале "веома јасну поруку", а то је "ми више не плаћамо за вас".

САД се, међутим, суочавају са сопственим изазовима, а Паперџер је истакао растућу политичку поларизацију. "Велики задатак за следећег америчког председника биће да више повеже две странке. Лоше је ако је највећа економија на свету - и највећа одбрамбена сила - подељена земља", рекао је он.

image