Свет

Компјутерска армија ботова: ФБИ срушио глобалну мрежу зомби рачунара

Ботнет, којим се управљало из Сингапура, омогућавао је финансијске преваре, крађу идентитета и приступ материјалима за експлоатацију деце широм света
Компјутерска армија ботова: ФБИ срушио глобалну мрежу зомби рачунараGetty © Mark Wilson

ФБИ је саопштио да је срушио вероватно највећу компјутерску "зомби армију", такозвани ботнет, коју је чинило преко 19 милиона заражених рачунара, извештава "Блумберг".

Мрежа је изнајмљивана хакерима за различите видове сајбер криминала, а била је раширена у више од 190 земаља.

Овај ботнет је омогућавао је финансијске преваре, крађе идентитета и експлоатацију деце широм света, наводи се у саопштењу које је у среду издао директор ФБИ Кристофер Реј.

Како је саопштило америчко Министарство правде, компјутерска "зомби армија" је служила за сајбер нападе, што је проузроковало штету која се мери у милијардама долара. Ботнет је био повезан за више од 613.000 ИП адреса у САД, навео је ФБИ.

Ботнет је мрежа компјутера или других повезаних уређаја, који садрже малигни софтвер. На тај начин је могуће створити праву армију повезаних уређаја, чији власници тога обично нису свесни.

ИП адресе су заражене када би корисници преузели бесплатни софтвер или апликације са виртуелне приватне мреже које су садржавале вирус.

Полиција је запленила и интернет опрему и имовину, а иза ове мреже, како тврди ФБИ, стоји кинески држављанин Јун Хе Ванг и његови саучесници.

Ванг је ухапшен 24. маја у Сингапуру и оптужен за постављање злонамерног софтвера и управљање мрежом.

Како је навео ФБИ, овај ботнет је покренут 2014. године. Од 2014. до данас, Ванг је зарадио милионе долара омогућавајући сајбер криминалцима приступ зараженим ИП адресама, тврди Министарство правде.

САД очекују екстрадицију Ванга, изјавио је Брет Ледерман из ФБИ. "Желимо га што је пре могуће."

ФБИ је извршио и више претреса и обавио низ разговора са осумњиченима у Сингапуру и Тајланду, што би могло довести до нових хапшења.

image