Свет

Си-Би-Ес-њуз: Западни хакери сарађују са руским у новој врсти сајбер криминала

Стручњаци за сајбер-безбедности тврде да су се хакери из САД, Британије и Канаде, који чине групу коју ФБИ назива "Скатеред спајдер" (Распршени паук), удружили са озлоглашеном руском бандом "ренсомвера"
Си-Би-Ес-њуз: Западни хакери сарађују са руским у новој врсти сајбер криминалаGetty © David Becker

У протеклој години највећи хотели и казина у Лас Вегасу били су паралисани "ренсомвера" нападима, у којима хакери проваљују у корпоративне мреже и шифрују кључне датотеке компанија, тражећи да им се исплате велике суме новца, преноси Си-Би-Ес-њуз.

Ова врста криминала напредује из године у годину. Стручњаци за сајбер-безбедност тврде да су се хакери из САД, Британије и Канаде, који чине групу коју ФБИ назива "Скатеред спајдер" (Распршени паук), удружили са руском бандом  која се бави "ренсомвером".

Прошлог септембра, компанија МГМ постала је жртва једног од највећих напада, који је ову компанију коштао више од 100 милиона долара.

Овај напад је онемогућио рад десетак најпознатијих коцкарница у Лас Вегасу. Слот машине престале са радом, а стали су и лифтови. Нико није знао шта се дешава. То је био технолошки корпоративни криминал у свом најбољем издању.

Хакери су затражили 30 милиона долара за откључавање МГМ-ових података, што је ова компанија одбила, али је, ипак, платила високу цену - 100 милиона долара изгубљених прихода, плус неколико милиона за обнову сервера.

Касније је и највећи конкурент МГМ-а, "Сизар" претрпео сличан напад, за који се сумња да је починила иста група. Компанија је платила откуп, наводно 15 милиона долара.

ФБИ обично препоручује компанијама да не плаћају откупнину. Али, то је, посебно у кризним ситуацијама, пословна одлука.

Губици већи од милијарду долара годишње

Брајан Ворндран, шеф сајбер одељења ФБИ, каже да овакви напади у последње време постају све већи проблем за глобалну и посебно за амерички економију, као и за безбедност САД. Процењује се да губици на глобалном нивоу већ премашују милијарду долара годишње.

Ворндран упозорава да криминална организација "Скатеред спајдер" прави хаос широм САД.

Главни истраживач у компанији за сајбер безбедност "Јунит 2216" Алисон Никсон додаје да они добро знају како функционише западно друштво. "Скатеред спајдер" је само једна од многих хакерских група. Све су део лабаве организације која себе назива "Ком".

"Ком" је омладинска супкултура, настала у последњих неколико година, која је хаковала компаније као што су "Мајкрософт", "Енвидиа" и "Електроник артс". Пре неколико година, додаје Никсонова, у њеном саставу било је можда неколико стотина људи, али је од 2018. године укључено на хиљаде.

Чланови се повезују преко интернета. У питању се претежно мушке особе, млађе од 25 година. Неки имају свега 13 или 14 година. Њихови чланови размењују поруке на мрежама као што је Телеграм.

Нагли пораст нове врсте сајбер криминала

Њихови подухвати, укључујући озлоглашену руску ренсомвер банду "Блек кет", привукли су пажњу компанија за сајбер безбедност. Руски сајбер криминалци до сада углавном нису радили са западним сајбер криминалцима, јер су их сматрали непрофесионалним.

Бивши аналитичар Агенције за националну безбедност Џон Ди Мађо сада истражује ренсомвер као главни стратег компаније "Аналист 1". Он додаје да се зарада дели међу починиоцима. Најуспешније банде су у Русији легитимне компаније. Њима руководе људи у 40-им или касним 30-им, који имају и искуство и финансијску позадину.

Ди Мађо каже да они у Русији нису прогоњени, јер се то, све док се нападају америчке компаније, не сматра злочином.

Роб Џојс, бивши директор за сајбер безбедност Агенције за националну безбедност (НСА), тврди да су им потребни хакери да би победили хакере.

НСА је помогла да се идентификује један руски хакер. У јануару 2022, после дугих преговора, Русија је ухапсила њега и његове саучеснике. Али после почетка конфликта у Украјини они су пуштени из затвора и сада су поново у истом послу, удружујући се са "Скатеред спајдером", а Брајен то назива еволуцијом сајбер криминала.

Ова нова врста сајбер криминала је у наглом порасту. Како додаје Никсонова, изгледа као стручњаци за сајбер безбедност добијају битку за битком, али да губе рат.

image