Свет

Шпијуни из Сеула: Севернокорејски хакери украли 1,2 милијарде долара криптовалута

Јужна Кореја оптужила је свог суседа да су њихови хакери у протеклих пет година украли више од милијарду долара у дитигалној форми
Шпијуни из Сеула: Севернокорејски хакери украли 1,2 милијарде долара криптовалутаwww.globallookpress.com © IMAGO/Frank Peters

Севернокорејски хакери украли су око билион и по вона, што је 1,2 милијарде долара, у криптовалутама и другим дигиталним средствима у протеклих пет година, од чега више од половине само ове године, саопштила је јужнокорејска шпијунска агенција.

Стручњаци и званичници кажу да се Северна Кореја окренула хаковању криптовалута и другим незаконитим сајбер активностима као извору преко потребне стране валуте за подршку својој крхкој економији и финансирање нуклеарног програма након оштрих санкција Уједињених нација и пандемије ковида, пише Асошијејтед прес.

Главна шпијунска агенција Јужне Кореје, Национална обавештајна служба, саопштила је да се капацитет Северне Кореје за крађу дигиталне имовине сматра једним од најбољих на свету због усредсређености земље на сајбер криминал откако су економске санкције УН пооштрене 2017. године као одговор на нуклеарне и ракетне тестове Пјонгјанга.

Санкције УН-а уведене 2016-17. забрањују извоз кључних производа као што су угаљ, текстил и морски плодови, а такође су приморале земље чланице да врате у земљу севернокорејске раднике који су радили у иностранству. Пандемија и антиковид мере додатно су, пише АП, ославиле економију Северне Кореје.

Процењује се да су севернокорејски хакери које спонзорише држава од 2017. украли 1,2 милијарде долара виртуелне имовине широм света, укључујући око 626 милиона долара само ове године. Више од 78 милиона долара од укупног износа дошло је из Јужне Кореје.

У саопштењу се наводи да се очекује да ће севернокорејски хакери следеће године спровести више сајбер напада како би украли напредне јужнокорејске технологије и поверљиве информације о јужнокорејској спољној политици и националној безбедности.

Раније овог месеца, високе дипломате из Сједињених Америчких Држава, Јужне Кореје и Јапана сложиле су се да појачају напоре на сузбијању илегалних севернокорејских сајбер активности. У фебруару је панел стручњака УН саопштио да Северна Кореја наставља да краде стотине милиона долара од финансијских институција и фирми и берзи за криптовалуте.

Упркос економским потешкоћама, Северна Кореја је ове године извршила рекордан број ракетних тестова у покушају да модернизује свој арсенал и појача своју позицију у евентуалним преговорима о ублажавању санкција.

image