Свет

МСП Кине: Пекинг неће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској

План за конференцију о Украјини у Швајцарској је у супротности са захтевима Кине и очекивањима света, што отежава Пекингу учешће на таквом састанку
МСП Кине: Пекинг неће учествовати на конференцији о Украјини у Швајцарској© Анна Раткогло / РИА Новости

План конференције о Украјини у Швајцарској je у супротности са захтевима Кине, због чега је Пекингу тешко да учествује на таквом састанку, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

"Конференција мора бити призната, како од стране Кијева, тако и од стране Москве", објаснили су у министарству.

Додаје се да је план за конференцију о Украјини у Швајцарској у супротности са захтевима Кине и очекивањима света, што отежава Пекингу учешће на таквом састанку.

Кина је раније обавестила дипломате да су услови који нису испуњени укључивали да конференцију признају и Русија и Украјина, да треба да буде равноправно учешће свих страна и да постоји фер дискусија о свим предлозима.

Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг изјавила је раније да се Кина залаже за одржавање мировне конференције о Украјини, коју ће признати и Москва и Кијев.

"Кина охрабрује и подржава све напоре који доприносе мирном решавању кризе, а такође подржава благовремено сазивање међународне мировне конференције коју признају и Русија и Украјина, уз равноправно учешће свих страна и непристрасну дискусију о свим мировним иницијативама", казала је Мао Нинг.

Она је додала да Пекинг позива Вашингтон да дубоко размисли о својој одговорности за настанак и ескалацију украјинске кризе.

image