Свет

Делегација Скупштине Србије данас у Кини на састанку једног од најважнијег органа власти

Стални комитет Свекинеског народног конгреса (СК СКНК) је један од најважнијих органа власти у Кини и делује као стално тело Свекинеског народног конгреса (СКНК), који је највиши законодавни орган у земљи
Делегација Скупштине Србије данас у Кини на састанку једног од најважнијег органа власти© TANJUG/ INFO SLUŽBA NARODNE SKUPŠTINЕ

Делегација Народне скупштине Србије учествоваће данас у Пекингу на Четвртом састанку Сталног комитета Свекинеског народног конгреса (СК СКНК), једног од најважнијих органа власти у Кини.

У делегацији српских парламентараца, коју предводи потпредседница Скупштине и председница Одбора за спољне послове Марина Рагуш, су и потпредседница парламента и председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Снежана Пауновић, председник Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу Угљеша Мрдић, као и саветник председнице Народне скупштине Михаило Јовановић.

Свако од чланова делегације ће на састанку СК СКНК говорити о темама из својих ресора.

СК СКНК је један од најважнијих органа власти у Кини и делује као стално тело Свекинеског народног конгреса (СКНК), који је највиши законодавни орган у земљи.

СК СКНК има широк спектар надлежности, укључујући доношење закона, тумачење Устава и закона, надгледање рада државних органа, као и именовање и смену високих званичника. Такође може да одлучује о ратним и мировним питањима и одобравати међународне уговоре.

СК СКНК се састоји од председника, потпредседника, генералног секретара и других чланова. Број чланова варира, али генерално укључује представнике различитих региона и етничких група Кине и чланови се бирају из редова посланика СКНК.

Овај комитет представља важан механизам у кинеском систему власти, омогућавајући ефикасну и континуирану управу и доношење одлука у периоду између сесија СКНК.

Стални комитет тренутно има 175 чланова, од чега 13 потпредседника.

Председник Свекинеског народног конгреса је Џао Леђи, који је самим тим председник и Сталног комитета.
Он је петогодишњи мандат на тој функцији започео у марту 2023. године и тренутно је трећи по рангу члан Сталног комитета Политбироа Комунистичке партије Кине.

image