Свет

"Политико" о невољама у "рају": Шарл Мишел покушава да спречи реизбор Урсуле фон дер Лајен

Позивајући се на европске званичнике, портал је навео да ЕУ званичници сумњају у шансе Фон дер Лајенове да буде изабрана за други мандат, пошто је све чешће критикују због грешака
"Политико" о невољама у "рају": Шарл Мишел покушава да спречи реизбор Урсуле фон дер ЛајенGetty © Nicolas Economou/NurPhoto

Званичници у Европској унији страхују да шеф Европског савета Шарл Мишел настоји да спречи њен поновни избор актуелном председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен, са којом има отворено непријатељство, преноси "Политико", позивајући се на осам неименованих европских званичника.

"Осам дипломата, званичника и представника националних влада у ЕУ страхује да Мишел намерава да изазове проблеме Фон дер Лајеновој као завршну фазу њиховог деценију дугог ривалства, у покушају да осујети потенцијални други мандат за шефа комисије", наводи се у тексту.

"То све излуђује, јер је његова игра толико очигледна: тера Фон дер Лајенову да посрне и сања о сопственом успеху", рекао је званичник ЕУ за "Политико", који је захтевао анонимност.

Као што је примећено, у последње време у земљама ЕУ расте забринутост око Мишелове стварне мотивације: неки верују да он не намерава да игра конструктивну улогу, већ да ће се руководити "личном осветом".

Урсула фон дер Лајен постала је прва жена на челу Европске комисије 2019. Крајем фебруара 2024. потврдила је да се кандидује за други мандат.

Раније је "Политико", позивајући се на европске званичнике, јавио да сумњају у шансе Фон дер Лајенове да буде изабрана за други мандат, пошто је све чешће критикују због грешака. Конкретно, опозиционе снаге у Европском парламенту критиковале су њене поступке током кризе изазване пандемијом ковида 19, када је Брисел вршио непрозирне и очигледно прекомерне куповине вакцина од фармацеутских гиганата.

Поред тога, последњих месеци ЕК се суочила са масовним протестима европских фармера који криве пољопривредну политику Брисела за своје невоље. Фон дер Лајенова је позната и по оштрим, недипломатским изјавама о Русији и једностраној подршци Израелу у сукобу са Палестинцима.

Критиковани су и њени бројни сукоби са председником Европског савета Шарлом Мишелом.
Наредни избори за Европски парламент биће одржани 6-9. јуна, тада ће бити обновљен састав Европске комисије и именован нови шеф Европског савета.

image