Свет

Ребрендирање председнице ЕК: Кад је Хју Џекмен убацио Урсулу фон дер Лајен у канту за ђубре (ВИДЕО)

Пре изненадног уласка у европску политику 2019. године, Урсулина личност и породични живот били су добро познати у Немачкој. Придружила се првом кабинету бивше канцеларке Ангеле Меркел 2005. године као министарка породице, да би потом постала министарка рада 2009. године
Ребрендирање председнице ЕК: Кад је Хју Џекмен убацио Урсулу фон дер Лајен у канту за ђубре (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

До избора Европски парламент је остало нешто више од месеца дана, а тим Урсуле фон дер Лајен је одлучио да јој промени имиџ – од менаџера у кризним ситуацијама, до осећајне и брижне мајке и баке која жели да њена породица одрасте у безбедној Европи.

То је повратак породичним коренима главног кандидата Европске народне партије, која је од 2019. године водила блок кроз пандемију ковида и период драматичних повећања животних трошкова, оцењује "Политико".

Још 2008. године, када је била немачка министарка за породицу, фон дер Лајенова је дозволила глумцу Хју Џекмену да је убаци у канту за смеће у једној тв емисији где су заједно гостовали.

Бриселски портал оцењује да је ово прилично драстична разлика, ако се упореди њен имиџ последњих пет година, када је постала позната по својој самодисциплини и спавању у седишту Комисије док је прековремено радила, чак и викендом.

Сада има нову веб-страницу направљену за потребе кампање, на којој доминирају јарке нијансе, заједно са новим логоом – кругом златних звезда који упућује на заставу Европске уније – уз нови слоган "Урсула 2024".

"Лични елемент је кључан, људи је познају као председницу Европске комисије. Али, мало људи зна ко је она. Ко је Урсула фон дер Лајен?" рекао је главни портпарол кампање Александар Винтерштајн.

Слогани на веб-страници кампање су зачињени својеручним Урсулиним потписом, уз опис "као мајка седморо деце, желим да моја деца расту у безбедној, просперитетној Европи".

Позната у Немачкој

Пре изненадног уласка у европску политику 2019. године, Урсулина личност и породични живот били су добро познати у Немачкој. Придружила се првом кабинету бивше канцеларке Ангеле Меркел 2005. године као министарка породице, да би потом постала министарка рада 2009. године. Пет година касније стала је на чело министарство одбране, што је у великој мери виђено као њен неуспех.

Током тих година, фон дер Лајенова је редовно говорила о себи и својој породици и седморо деце. Противници су је критиковали што је своју породицу јавно користила у политичкој промоцији.

У својим раним годинама политичке каријере као министарка за породицу, Фон дер Лајенова је отворено говорила о тешкоћама грађења каријере истовремено са родитељством. Данас, питање запослених мајки је посебно осетљива тема у немачком друштву.

Инспирацију од црпила од свог оца Ернста Албрехта, бившег немачког политичара и високог европског државног службеника, који је редовно користио своју породицу у својим кампањама. Гостујући у једној ТВ емисији је чак организовао да његова жена и деца певају.

Мало је вероватно да ће Фон дер Лајенова отићи оволико далеко, сматра "Политико".

"Ово није председничка кампања у америчком стилу. На пример, нећете видети породицу", рекао је анонимни портпарол кампање.

image