Свет

Гурање беде под тепих: Због Олимпијаде терају бескућнике из Париза

У последњих 13 месеци из шаторских кампова је протерано више од 12.000 људи
Гурање беде под тепих: Због Олимпијаде терају бескућнике из Париза© Luc Nobout/Keystone Press Agency

Хиљаде бескућника исељено је из појединих делова Париза у оквиру предолимпијског 'социјалног чишћења', а међу непожељнима су и тражиоци азила, као и породице и деца која су ионако несигурни и рањиви, наводи се у извештају Колектива "Ле Реверс де ла медаљ" који представља 90 удружења, а који преноси "Гардијан".

Полиција се такође обрачунава са сексуалним радницама и наркоманима, уклањајући их из њихових уобичајених склоништа у којима су могли да добију виталну здравствену заштиту и подршку, додаје се.

Колектив је саопштио да су протеривања и демонтирање шаторских кампова у граду и околини интензивирани од априла прошле године и да је у последњих 13 месеци за непожељне проглашено 12.545 људи.

Здравствени координатор једне здравствене организације Пол Алаузи, оптужио је власт за "социјално чишћење" најугроженије градске популације како би се Париз "представио у најласкавијем светлу" за Олимпијске игре. Људи се, према његовим речима, аутобусима превозе у привремене регионалне центре успостављене прошле године као краткорочно решење за проблем.

"Гурају беду под тепих. Да је ово заиста достојанствено решење проблема, људи би се борили сами да уђу у аутобусе. Али они то не раде. Онемогућавамо живот овим људима", рекао је он.

Према подацима Колектива потребно је најмање 20.000 домова широм Француске, укључујући 7.000 у региону Ил де Франс, како би се обезбедило дугорочно решење за бескућнике. Градска већница Париза осмислила је план да обезбеди 1.000 хитних места, али тај план тек треба да одобри држава.

У извештају је социјално чишћење квалификовано као "узнемиравање, протеривање и нестанак становништва које су јавне власти окатегорисале као непожељне на месту где се Игре одржавају".

Градоначелница Париза Ан Хидалго наводи да је градска скупштина годинама тражила од владе, која је одговорна за хитно становање, да смисли кредибилан план за смештај процењених 3.600 људи који живе на улицама главног града. Прошле године је инсистирала да нико неће бити приморан да напусти град.

"Љута сам што се ово пребацује на градске власти јер то није наша улога или одговорност и ми већ радимо више него што нам је у опису посла како бисмо пронашли хитан смештај за угрожене људе. Сваке недеље смештамо породице у домове", рекла је Хидалгова.

image