Свет

Британски министри затварају очи на проблем бескућништва: Све више их заврши на улици

Девет од 10 људи који спавају на улицама доживљава насиље или злостављање, упозорава хуманитарна организација "Крајзис"
Британски министри затварају очи на проблем бескућништва: Све више их заврши на улици© Dan Kitwood/Getty Images

За годину дана број бескућника у Лондону повећан је за 23 одсто и достигао више од 4.000 особа, што је највиши ниво током последње деценије, објавио је "Гардијан".

Градска скупштина саопштила је да је у четвртом кварталу 2023. године на улицама Лондона било 4.389 бескућника, што је пораст од 23 одсто у односу на исти период 2022.

Градоначелник Лондона Садик Кан оптужио је британску владу да "затвара очи" пред тим проблемом.

Званичници су упозорили да је реч о "хуманитарној кризи" за коју се очекује да ће се погоршати. То је највећи број од када је градска скупштина почела да бележи податке 2014. године. Више од половине је први пут спавало на улицама Лондона, а хуманитарне организације за бескућнике оцениле су да је реч о катастрофалној ситуацији.

Влада је у свом предизборном манифесту 2019. године обећала да ће искоренити спавање на улицама до краја мандата парламента.

Према владиним правилима, избеглице којима је признат тај статус имају рок од 28 дана да напусте привремени смештај, због чега су се многи од њих нашли на улици када је истекао рок за смештај и чине око 20 одсто укупног броја оних који спавају на улици.

Кан је оптужио министре да "затварају очи" пред размерама ове националне кризе и рекао да непријатељски приступ према избеглицама значи да стотине људи постају бескућници и спавају на улицама.

Хуманитарна организација "Крајзис" упозорила је да девет од 10 људи који спавају на улицама доживљава насиље или злостављање.

Према последњим подацима, 40 одсто оних који спавају на улицама Лондона је из Велике Британије, а остали су из Европе (24 одсто), Африке (15 одсто), Азије (10 одсто) и других места (11 одсто).

Директорка коалиције хуманитарних организација "Хоумлес линк" Фиона Коли позвала је британског министра финансија Џеремија Ханта да у буџету обезбеди средства за смештај бескућника.

image