Свет

"Социјално чишћење" у Француској: Париз се стиди бескућника?

Људе без крова над главом масовно исељавају из кампова на трговима и улицама
"Социјално чишћење" у Француској: Париз се стиди бескућника?© Telmo Pinto/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Француска покушава да "сакрије сиромаштво" уочи Олимпијских игара у Паризу, показује нови извештај који земљу оптужује за "социјално чишћење", будући да власти већ увелико раде на рашчишћавању тргова у Паризу од бескућника.

Деложације су, према овом извештају у порасту, а биће их још до 26. јула, када почиње Олимпијада, када француска престоница планира да угости огроман број гледалаца дубоког џепа.

Пол Алаузи, портпарол колектива добротворних организација "Друга страна новчића" – колектив који укључује водеће добротворне организације, рекао је да "ствари измичу контроли" како се повећавају "протеривања и полицијске интервенције унутар будућих безбедносних зона".

Прошле недеље, до 150 људи, укључујући много деце, према писању "Телеграфа" исељено је из импровизованог кампа "Хотел де вил" код градске већнице Париза.

Гледа на Сену и тренутно има огроман олимпијски лого на својој фасади, заједно са другим промотивним материјалом.

"Натерали су их да уђу у аутобусе и рекли им да ће бити одведени у Безансон", каже један од хуманитараца који је присуствовао исељењу.

Многи су се успротивили томе да их возе у источни град, који је удаљен више од 250 миља од Париза, иако тамо могу приступити привременом смештају.

Велики број њих били су тражиоци азила који су желели да остану у Паризу док се њихови захтеви обрађују, али очигледно да то није дозвољено док траје Олимпијада.

Редовно се одвијају и полицијске операције које имају за циљ уклањање шатора које користе бескућници на обалама Сене.

Бројке сугеришу су се до марта десиле 22 деложације из овог кампа, у поређењу са 19 у истом периоду догодиле прошле године.

И други градови у Француској, преноси "Телеграф", укључени су у Олимпијаду и подвргнути "социјалном чишћењу" са циљем да се "сакрије сиромаштво".

Званичници негирају да постоји било каква званична политика "социјалног чишћења" или "скривања сиромаштва", а понајмање за време Олимпијских игара.

"Полиција је обавезна да затвори недозвољене кампове из хигијенских и безбедносних разлога", правдају се.

image