Свет

Прво обраћање Фица након атентата: Западу сметало кад сам одбио бомбардовање Београда (ВИДЕО)

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је у видео-поруци да планира да се врати својим дужностима крајем јуна, почетком јула

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је у свом првом обраћању јавности након атентата да велике силе нису биле одушевљене када је одбио да бомбардује Београд 1999. године.

Између осталог, набрајајући своје политичке одлуке које нису биле у складу политиком великих сила, међу којима је одбијање учешћа у бомбардовању СРЈ 1999, Фицо је казао да суверена словачка спољна политика оријентисана на све стране света једноставно није популарна.

"Нису све велике демократије биле одушевљене када сам одбио да бомбардујем Београд или повучем словачке војнике из Ирака, када сам блокирао увођење обавезних квота за илегалне мигранте или радикално одбио предлог да се укине право вета државама чланицама ЕУ. Самопоуздана суверена словачка спољна политика заснована на чланству у ЕУ и НАТО, али оријентисана на све четири стране света, једноставно није популарна", истакао је словачки премијер Роберт Фицо.

Он је такође напоменуо и да не осећа мржњу према атентатору, који је покушао да га убије.

Истакао је да његова влада није савршена, али да се "неслагање с нечијим политичким мишљењем не решава пиштољем, већ разговором".

"Ситуација у односима између моје политике и партнера у ЕУ и НАТО ескалирала је после руске интервенције на Украјину, када смо ми одбили да пошаљемо Украјини војну помоћ из државних залиха, осим хуманитарне, и када смо наставили да заговарамо мир уместо рата", навео је Фицо.

Истиче да је управо је сукоб у Украјини тај који је у ЕУ и НАТО прерастао у нешто више. Буквално је подигао на ниво светиње концепт јединог исправног мишљења, а то је да "рат у Украјини мора да се настави по сваку цену како би се ослабила Руска Федерација".

"Свако ко се одмах не идентификује са овим јединим, обавезним мишљењем, бива проглашен за руског агента и, на међународном плану, политички маргинализован. Ово је сурова опсервација, али право на другачије мишљење више не постоји у ЕУ", истиче словачки премијер.

Ово је његово прво обраћање јавности након што је 15. маја на њега пуцао 71-годишњи писац Јурај Цинтула. Додао је да му је здравље значајно нарушено после атентата.

Напад је приписао "мржњи" опозиције, а Цинтулу је описао као "гласника зла и политичке мржње", као и да неће предузимати никакве активне правне радње нити тражити одштету, преноси "Правда".

Словачки премијер је додао да му је напад озбиљно оштетио здравље, да је претрпео неколико операција и болове, али је дубоко захвалио медицинском особљу у болници у Бањској Бистрици, где се лечио након атентата.

"15. маја је један активиста словачке опозиције покушао да ме убије због мојих политичких ставова", рекао је он и истакао да нема разлога да верује да је то напад "усамљеног лудака".

Нагласио је да је неколико месеци уназад упозоравао на могући атентат на неког од владајућих политичара и прецизирао да је "мржња и агресивност актуелне опозиције, покривена и толерисана од стране јавног мњења, невладиних организација које финансирају стране земље кулминирала након успешних председничких избора коалиционог кандидата Петера Пелегринија".

"Свакако да се многе ствари могу урадити другачије. А управо понуда да се ствари раде другачије и боље, да се имају другачија мишљења, мора бити елементарна основа сваког смисленог демократског надметања. Понуда не може бити да се противник затвори или злонамерно убије без разлога. О томе ће опозиција морати да размисли", рекао је Фицо и упозорио да ће бити још жртава уколико не дође до промене.

Словачки премијер изјавио је у видео-поруци да планира да се врати својим дужностима крајем јуна, почетком јула.

На Роберта Фица је 15. маја пуцао писац и присталица опозиционе странке Прогресивна Словачка по имену Јурај Цинтула (1953).

image