Свет

Партија бившег каталонског лидера тражи од Шпаније да призна Косово

Неприхватљиво је да шпанска држава дели исту стратегију као Русија, Кина или Белорусија за одбијање признавања Косова", наводи ова странка у писму, у који је "Албанијан пост", како наводе, имао увид
Партија бившег каталонског лидера тражи од Шпаније да призна Косовоwww.globallookpress.com © Kike RincÃÂ�N/Keystone Press Agency

Каталонска партија коју је у јулу 2020. године основао бивши каталонски председник Карлес Пуђдемон упутила је писмо парламенту Шпаније у којем је затражила да шпански законодавци расправљају о њиховом предлогу за признавање Косова, пише "Албанијан пост".

Како наводе из Каталонске партије, одбијање Шпаније да призна "државу која је искористила своје легитимно право на самоопредељење" је препрека европској политици укључивања Западног Балкана у ЕУ.

"Неприхватљиво је да шпанска држава дели исту стратегију као Русија, Кина или Белорусија за одбијање признавања Косова", наводи ова странка у писму, у који је "Албанијан пост", како наводе, имао увид.

Шпанија, сматрају у Каталонској партији, већ има индиректне односе са тзв. Косовом, пошто је прихватила њихов пасош након ступања на снагу визне либерализације са ЕУ.

"Од јануара ове године шпанска држава је у обавези да призна пасоше Косова. Европска унија је са Косовом потписала Споразум о стабилизацији и придруживању, који укључује односе свих врста са државама чланицама, посвећујући се, између осталог, развоју политичких и економских односа између ЕУ и Косова", подсећа се у писму.

Према оцени ове странке, пет држава чланица ЕУ које нису признале Косово, требало би да то учине како би му омогућиле да напредује на европском путу без даљег одлагања.

"Из тог разлога, али и као подршка напорима које чине институције и народ Косова да заштите своје право на постојање као независна држава, шпанска држава мора одмах да призна Косово", наводи се у писму Каталонске партије.

На састанку министара спољних послова ЕУ 27. маја у Бриселу разговарано је о питању признавања тзв. Косова од стране Шпаније.

Неки извори су за Радио Слободна Европа рекли да је у овом тренутку дошло до отвореног спора између странака из Немачке и Шпаније.

Док је Немачка била "веома убедљива" за признање Косова, "Шпанија је била у дефанзиви, тврдећи да Косово није на дневном реду".

У јануару ове године Шпанија је признала пасоше тзв. Косова, након што су грађани почели да путују без виза у шенгенски простор.

image