Свет

Амерички пуковник у пензији: Додир Нуландове видљив у нападу на "Крокус сити хол"

Бајден и америчка влада саучесници су у геноциду у Гази, каже бивши саветник америчког државног секретара
Амерички пуковник у пензији: Додир Нуландове видљив у нападу на "Крокус сити хол"Getty © Anadolu / Contributor

Бивши саветник америчког државног секретара Лоренс Вилкерсон оценио је да су слањем оружја Израелу и благонаклоним ставом према премијеру Бенјамину Нетанјахуу, Џозеф Бајден и чланови америчке владе саучесници у геноциду у Гази.

У разговору за РТ интернешенел, Вилкерсон је поздравио одлуке међународних судова да "узгаје кичму" и ситуацију на Блиском истоку назову правим именом. Такође је поздравио захтев Међународног кривичног суда за издавање налога за хапшење израелских и званичника Хамаса.

Сада су се, навео је он, МКС и Међународни суд правде, нашли у ситуацији да им прети земља (САД, Израел) која их не признаје, а то "није пристојно" и показује колико је та земља изгубљена. Вилкерсон је додао да у таквој ситуацији БРИКС постаје "ентитет који успоставља равнотежу" на међународном плану.

Амерички ветеран такође је нагласио да је "Нетанјаху одговоран за убиство премијера Исака Рабина, као што су САД одговорне за геноцид у Гази".

"Деснице се треба плашити, десница је та која убија и воли да убија. Левица и центар не воле, они само доводе до банкрота. А Биби (Нетанјаху) је десничар", рекао је Вилкерсон.

Осврнувши се на ескалацију сукоб у Украјини и извештаје да су два руска радара за рано упозорење (системи који практично пазе да не дође до напада нуклеарним ракетама), Вилкерсон је рекао да је давање таквик пројектила Кијеву "најгора могућа идеја".

"Зеленски није глуп, ни главнокомандујући у украјинској војсци. Зашто би гађали баш ту мету без одобрења Вашингтона", питао је он.

Пензионисани пуковник је у контексту све чешћих најава које стижу са Запада да се становништво "припреми за рат са Русијом", рекао да је читава да дебата "глупа и апсурдна" и да је генералног секретара алијансе Јенса Столтенберга требало одавно отпустити.

"Он мисли да командује војском, а не да рекламира НАТО у Бриселу, баш као што Макрон мисли да је Шарл де Гол, а није му ни до колена. Читава ова прича о ширењу НАТО је апсурдна", рекао је Вилкерсон и додао да су САД те које су "створиле Столтенберга и поставиле владе у свим новим чланицама НАТО".

Осврнувши се на терористички напад на "Крокус сити хол" и протесте у Грузији, Вилкерсон је рекао да му то "смрди" на ЦИА и бившу заменицу америчког државног секретара Викторију Нуланд.

"У Грузији могу да намиришем Вилијама Бернса и ЦИА", рекао је он и подсетио да се одавно "обавештајни подаци пакују у политичке обланде, чак и ако су тачни".

Када је реч о терористичком нападу у Москви, амерички пуковник каже да напад носи "знак" Викторије Нуланд.

"Нуландова има контакте са у најмању руку сумњивим ликовима у Украјини, а кроз раније акције и у Сирији са ИСИС-ом. Знала је да ће бити смењена, па се одметнула, искористила свој положај и повезала Украјинце са ИСИС-ом", рекао је он.

image