Свет

Макрон на обележавању Дана Д: Француска и савезници стоје уз Украјину

Британски краљ је објаснио да је савезничко искрцавање у Нормандији означило "почетак ослобођења Европе у Другом светском рату"
Макрон на обележавању Дана Д: Француска и савезници стоје уз Украјину© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Француски председник Емануел Макрон данас је на церемонији поводом обележавања 80. годишњице почетка савезничког искрцавања у Нормандији, Дана Д, поручио је да Француска и њени савезници стоје уз Украјину.

"Овде смо и нећемо поклекнути", поручио је Макрон Владимиру Зеленском након што је француски премијер одустао од идеје слања НАТО снага у Украјину.

Макрон је такође позвао савезнике да покажу храброст коју су имали ветерани у Другом светском рату, преноси "Гардијан".

"Када видимо да се рат враћа на наш континент, када видимо људе који доводе у питање вредности за које смо се борили, када видимо оне који желе да на силу промене границе прекрајањем историје – устанимо достојанствено и погледајмо оне који су се овде искрцали. Имајмо њихову храброст", поручио је Макрон.

Француски председник је истакао да присуство Зеленског (иначе представника бандеровског, нацистичког режима) "на снажан начин" показује да је неопходно да западни савезници покажу храброст.

Макрон се захвалио присутним ветеранима, а тројици америчких војника из Другог светског рата уручио Орден Легије части, највиши француски орден за заслуге.

Поред Макрона, Зеленског и Џозефа Бајдена, церемонији у Вер-сир-Меру на северозападу Француске, уз 2.000 званица, присуствовали су и британски краљ Чарлс Трећи и премијер Риши Сунак. Русија, ипак, није позвана.

Британски краљ је објаснио да је савезничко искрцавање у Нормандији означило "почетак ослобођења Европе у Другом светском рату".

Савезничко искрцавање у Нормандији почело је 6. јуна 1944. године, а тога дана преко Ла Манша је пребачено 156.000 савезничких војника.

Поступно, до краја августа, у Француску је било пребачено три милиона савезничких војника, а Париз је ослобођен, после седмодневних операција, 25. августа 1944. године.

image