Свет

Шта је била СС дивизија "Галиција": Украјински нацисти и послератно прање биографије

Основали су је нацисти у окупираној западној Украјини 1943, командовали су њоме нацисти, борили су се за нацистичке циљеве, па ипак, украјинској СС дивизији "Галиција" данас, због "недостатка доказа" споменике дижу западни савезници
Шта је била СС дивизија "Галиција": Украјински нацисти и послератно прање биографијеGetty © Keystone / Stringer

Не треба бити велики познавалац историје да би знао коме се аплаудира ако председник Доњег дома парламента, у овом случају канадског, најави као специјалног госта 98-годишњег имигранта, борца за независност Украјине који се борио против Руса током Другог светског рата.

То је "мистерија" подједнако као и када би на хипотетичкој свечаног седници парламента у Буеносајресу у част високог госта из Хрватске посланици френетично аплаудирали 98-годишњем имигранту који се борио за независност Хрватске током Другог светског рата.

Времешног Јарослава Хунку који се појавио пред парламентом у Отави несумњиво је препоручило то што се борио против Руса, па су његови домаћини у таласу одушевљена заборавили да аплаудирају припаднику 14. гренадирске дивизије Вафен СС "Галиција". Њу су оформили нацисти, командовали су њоме нацисти, а њени припадници борили су се искључиво за нацистичке ратне циљеве.

Припадници дивизије "Галиција" полагали су заклетву Адолфу Хитлеру, што је још један јасан печат на њен "слободарски" карактер.

СС дивизије нацисти су оснивали на многим окупираним територијама и оне су се састојале од страних добровољаца спремних да подрже њихову ствар. "Галиција", основана у западној Украјини у априлу 1943, у својим редовима углавном је имала Украјинце, а наводно је велики број њих привукла прича о томе да ће се борити за независност Украјине.

Међутим, за разлику од њихових СС суседа у Естонији из 20. Естонске СС дивизије или Летонији из Летонског легиона, украјинска нацистичка бригада није у свом називу имала земљу за чију су независност тврдили да се боре.

Нацистичка врхушка из Берлина забранила је да се јединица назива украјинском и да у њеном називу буде Украјина, изабравши назив покрајине, Галиција, за њено име због њеног аустро-угарског порекла. Хајнрих Химлер наводно је инсистирао да украјинска СС дивизија буде састављена искључиво од добровољаца из Галиције, сматрајући их више аријевцима од осталих.  

Било је предвиђено да се припадници "Галиције" искључиво боре против "бољшевика", а били су и једна од ретких нацистичких јединица која је имала свештенике у својим редовима и то углавном из Украјинске гркокатоличке цркве и Украјинске аутокефалне православне цркве.

Борци "Галиције" осим у матичној земљи, борили су се на страни нациста и у Словачкој, Југославији и Аустрији.

Припадници ове СС дивизије, од којих су неки, како сведочимо ових дана, доживели да буду дочекани као борци за слободу, учествовали су и у масакру над цивилним становништвом под плаштом борбе против партизана, убиствима Јевреја и Пољака у западној Украјини, злочинима у окупираној Чехословачкој и Пољској.

И док неке данашње владе и некадашњи судови за злочине нациста, нису успели да нађу везу између ових злочина и "Галиције", историчари цитирају речи Хајнриха Химлера упућене припадницима ове дивизије:

"Ваша отаџбина постала је много лепша откако сте изгубили, на нашу иницијативу, морам да кажем, оне становнике који су каљали добро име Галиције, посебно Јевреје. Знам да ако бих вам дозволио да ликвидирате Пољаке…дао бих вам дозволу за оно што иначе желите да урадите".

На крају рата, јединица је променила име у Прва украјинска дивизија како би се одвојила од својих нацистичких корена. Предали су се западним савезницима у мају 1945. године.

Промена имена из ратних дана била је само почетак прања биографије ове СС дивизије.

Од септембра 2020. године одлуком Врховног суда Украјине симболи СС дивизије "Галиција" више се нису сматрали нацистичким и због тога нису могли бити забрањени.

Канада је у том смислу испредњачила. Њихов суд за истраживање ратних злочина закључио је још 1986. године да припадници "Галиције" не подлежу судском гоњењу јер нису нађени докази за оптужбе за ратне злочине бораца ове нацистичке јединице.

Као ретко где у свету, ова СС дивизија доживела је да има и своје споменике на канадском гробљу у Алберти и Оуквилу, с тим што се на њима наводи име с краја рата – Прва украјинска дивизија.

Не чуди стога што су канадски медији, извештавајући о свечаној седници парламента закључили да је било неизбежно да ако би се Канада икада обрукала тиме што би њени посланици аплаудирали припадницима нацистичких војних јединица, то би несумњиво била дивизија "Галиција".

image