Свет

Нова украјинска листа мрзитеља Кијева: Трамп, Маск, Такер

Посебно је бизарно што НВО која је саставила листу од чак 388 истакнутих Американаца и 76 организација из САД који не подржавају наоружавање Кијева, финансира америчка влада
Нова украјинска листа мрзитеља Кијева: Трамп, Маск, Такерwww.globallookpress.com © © Ron Adar

Украјинци воле да праве листе својих "непријатеља", констатује се у тексту Института Рон Пол, али овог пута су отишли корак даље што је изазвало запрепашћење Американаца: објавили су сличну листу истакнутих личности из САД.

Невладина организација "Дејта џурнализам ејџенси" (ТЕКСТИ) објавила је "непријатељску" листу Американаца на којој су званичници попут бившег америчког председника Доналда Трампа, Роберта Кенедија, чланова Конгреса Марџори Тејлор Грин, Мета Геца или Џима Џордана, пуковника војске САД Дагласа Мекгрегора, милијардера Илона Маска, новинара Такера Карлсона и Симора Херша, па и аутора текста из Института Рон Пол, који је и сам на листи.

Као посебна бизарност у тексту се издваја то што ову НВО финансира америчка влада, као и то што је њен оснивач прошао обуку у организацији САД. Украјинска НВО је, како се наводи, означена као партнер америчке Агенције за међународни развој у јавној управи и услугама. Док је њен оснивач Анатолиј Бондаренко истакнут на владином сајту као полазник пројекта "Тек кемп" Стејт департмента.

Извештај под називом: "Ролеркостер: Од трамписта до комуниста. Снаге у САД које ометају помоћ Украјини и како то чине" наведено је поименично импресивних 388 појединаца и 76 организација чији се "уобичајени аргументи често подударају са пропагандом Кремља". 

Цитира се и део извештаја у којем се наводи да "већина Американаца на листи нема директне, доказане везе са руском владом или пропагандистима, али аргументи које користе како би подстакли власти да се дистанцирају од Украјине поклапају се са кључним порукама руске пропаганде чији је циљ да лиши Украјинце могућности да се бране западним оружјем и средствима".

Можда је разлог те необичне коинциденције између ставова америчких званичника и Кремља у томе што и једни и други користе аргументе здравог разума са истим "непријатељским" циљем: да се што пре оконча сукоб у Украјини и седне за преговарачки сто. 

Међутим, као што се вероватно као подршка рачуна само оно "докле год је то потребно", макар то било и до краја света, тако су и једини пожељни мировни преговори они на којима Кијев услове примирја договара са самим собом, у кругу блиских пријатеља.  

Тако је своје место на списку "сумњивих лица" нашао и Илон Маск за којег се кратко наводи да је помогао са својим "старлинк" сателитима за комуникацију ратне напоре у Украјини. Али му се веома замера што је у октобру 2022. поставио на Икс анкету о свом мировном плану за Кијев и Москву који би укључивао да Крим остане руски, а да Украјина буде војно неутрална. 

У тексту Института Рон Пол осврћу се и на новинарски легитимитет украјинске организације која наводно разоткрива дезинформације док у свом извештају наводи грубе неистине. Попут оне о "давно разоткривеним митовима... као што су тврдње о нацистичкој доминацији, америчким биолабораторијима у Украјини и приказивање Револуције поноса 2014. као државног удара". 

Амерички медиј подсећа да су и најтврђи западни мејнстрим медији извештавали о проблему са неонацизмом у Украјини, а да је постојање америчких биолабораторија потврдила у Конгресу Викторија Нуланд. За коју се наводи да је "мајка Мајдана" чији објављени телефонски разговор са амбасадором САД у Кијеву Џефријем Пјатом сведочи о томе колико је 2014. било у питању "достојанство", а колико државни удар у режији САД.

Подсећа се и да је једна од најозлоглашенијих листа коју праве Украјинци она коју саставља "Миротворац" из Кијева и објављује на свом сајту. Како се додаје, неколико особа са тог списка Украјинци су већ убили, попут руске новинарке Дарје Дугине.

У коментарима на друштвеним мрежама већ се запажа да најновија украјинска листа окупља, како необично, противнике или неистомишљенике председника САД Џозефа Бајдена, па се стога поставља питање да ли је ово нека порука америчке дубоке државе. Док се с друге стране, у тексту Института Рон Пол поставља питање: како ће реаговати људи са листе када сазнају да се новац америчких пореских обвезника користи за финансирање украјинске организације која прави спискове "за одстрел" америчких патриота.

image